Economie

Dit zijn de ondernemendste prinsen en prinsessen van Nederland

2012-04-30 00:00:00 RHENEN - De prinsen Floris, Bernhard, Pieter-Christiaan, Willem-Alexander en Constantijn lopen terug na het wc-pot werpen. Prins Willem-Alexander heeft de troffe gewonnen. De koninklijke familie vierde de nationale feestdag dit jaar in Rhenen en Veenendaal. ANP ROYAL IMAGES FRANK VAN BEEK
2012-04-30 00:00:00 RHENEN - De prinsen Floris, Bernhard, Pieter-Christiaan, Willem-Alexander en Constantijn lopen terug na het wc-pot werpen. Prins Willem-Alexander heeft de troffe gewonnen. De koninklijke familie vierde de nationale feestdag dit jaar in Rhenen en Veenendaal. ANP ROYAL IMAGES FRANK VAN BEEK Foto ANP

Koningsdag is vanaf dit jaar zakelijker geworden: Koning Willem-Alexander wil niet meer koekhappen, maar in plaats daarvan meer ruimte voor het bedrijfsleven. Niet zo gek, gezien zijn achtergrond: zijn familie is behoorlijk ondernemend. Daarom speciaal voor vandaag: wie zijn de ondernemendste prinsen en prinsessen van Willem-Alexanders generatie?

1. Prins Bernhard (45)

Beeld ANP

Beeld ANP

Welke bedrijven heeft hij? Bernhard, de tweede zoon van prinses Margriet, begon ooit met twee studievrienden een bedrijfje dat studenten pakketjes liet bezorgen, door gratis te reizen op hun OV-jaarkaart. Inmiddels zit hij in de bedrijven Vondel Capital, Geen Woorden Maar Daden, Pinnacle, Levi 9 Global Sourcing.

Wat doen ze? Voornamelijk investeren in vastgoed en ICT.

Wat levert het op?
Winst- en verliesrekeningen, daar zijn Bernhards bedrijven niet zo scheutig in. Wel staat het kantoorvastgoed van Pinnacle voor 55,1 miljoen euro in de boeken. Dat is nog exclusief een Haarlems gebouwencomplex (13,5 miljoen), waar Pinnacle appartementen ontwikkelt.

Opvallendste detail? Bernhard heeft ongeveer 580 mensen in dienst in Oost-Europa, waar de lonen een stuk lager liggen dan hier.

2. Prins Pieter-Christiaan (43)

Beeld ANP

Beeld ANP

Welke bedrijven heeft hij? Pieter Christiaan, de jongere broer van Bernhard, is de oprichter en CEO van de AGT Group.

Wat doen ze? Beveiliging.

Wat levert het op? 175.637 euro winst in 2012, het laatste jaar waarover een jaarrekening beschikbaar is. Maar het Nederlandse bedrijf is een dochter van een Cypriotisch bedrijf: Agtechnologies Holdings. En in het management zit een Zwitsers bedrijf, AGT International. De echte winst blijft daardoor onduidelijk.

Opvallendste detail? AGT ontving in 2012 subsidie van de Nederlandse overheid.

3. Prins Maurits (47)

Beeld ANP

Beeld ANP

Welke bedrijven heeft hij? Maurits, de oudere broer van de bovenste twee heeft The Source en Orange Future.

Wat doen ze? Orange Future is de privé-BV van Maurits. The Source is zijn bedrijf op de Zuidas. Samen met zakenpartner Felix van der Houwen wilde Maurits uitvindingen en bedrijven aan elkaar koppelen. Dat werkte niet zo goed, dus veranderden ze hun business-model: ze helpen bedrijven met groeien. Er kwam in 2011 een derde partner bij. Maurits liet zich ook een tijdje inhuren door de overheid als ambassadeur van elektrisch rijden, maar is daarmee gestopt.

Wat levert het op? Er staat geen winst- en verliesrekening in het jaarverslag van The Source. Orange Future had een negatief eigen vermogen van 41.156 euro in 2013.

Opvallendste detail?
Er is sinds 2010 ook een Green Source, een dochterbedrijf dat zich richt op duurzame initiatieven.

4. Prinses Margarita (42)

Welke bedrijven heeft zij? Margarita, de oudste dochter van prinses Irene, was vooral bekend vanwege de ruzie met haar ex Edwin de Roy van Zuydewijn. Maar sindsdien heeft ze niet stilgezeten: ze heeft een kunstopleiding gedaan en heeft nu een eenmanszaak, De Parme Design.

Wat doet ze? Ontwerpen.

Wat levert het op? Ze heeft nog geen omzet- en winstcijfers gedeponeerd. De sieraden kosten tussen 2.200 en 16.000 euro.

Opvallendste detail? De juwelen komen binnenkort ook in andere kleuren op de markt.

5. Prinses Laurentien (48)

Beeld ANP

Beeld ANP

Welke bedrijven heeft zij? Laurentien had eerder een adviesbedrijf, is actief bij goede doelen én brengt kinderboekjes over Mr. Finney op de markt.

Wat levert het op? Onduidelijk, maar de oplage is volgens Querido best groot. Exacte cijfers zijn er niet, maar het eerste deel is meer dan 35.000 keer verkocht.

Opvallendste detail? Laurentiens stichting tegen laaggeletterdheid zou weinig hebben geholpen. Ze stapte er zelf uit.