Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

Melkboeren willen krachten bundelen

Er komt misschien een ‘nationaal alternatief’ voor de overname van het Drentse DOC Kaas door DMK uit Duitsland. De coöperatie van DOC bestaat uit 1200 melkveehouders. Officieel zouden ze fuseren met DMK, maar dat is het grootste zuivelbedrijf van Duitsland, en bijna tien keer zo groot als DOC Kaas, meldt het Financieele Dagblad.

Melkveehouders zijn bang dat de melkprijs onderuit gaat. De prijs die DMK betaalt ligt namelijk onder het Nederlandse niveau. Andere coöperaties, zoals A-ware en Deltamilk zeggen na te denken over dat nationale alternatief. Directeur Robert van Ballegooijen van A-ware zou het ‘een goede route’ vinden, zegt hij in het FD.

Marc Ligthart van DOC Kaas wil zulke positieve uitspraken niet doen.

Over het proces kan ik niet praten. Ik kan alleen zeggen dat we voor het sneller realiseren van onze strategie bij DMK zijn uitgekomen.

Volgens het FD laat hij doorschemeren dat een samenwerking met Nederlandse bedrijven niet dezelfde voordelen heeft als een fusie met DMK.

‘Geslaagde comeback’ voor AutoRAI

Een ‘ongekend aantal bezoekers’ trok de AutoRAI dit jaar, zegt beursmanager Roelant Groen bij RTL Nieuws. Terwijl de vorige editie van het evenement, in 2013, niet door kon gaan, omdat te weinig importeurs zich hadden aangemeld, trok het dit jaar méér bezoekers dan verwacht.

Er kwamen 291.717 bezoekers, ruim 21.000 meer dan vier jaar geleden, terwijl de beurs nota bene een dag korter was. Groen noemt het een ‘geslaagde comeback’.

Geen enkel ander betaald publieksevenement in Nederland trekt zoveel mensen.

Er zijn meer statistieken. De helft van de bezoekers zou zich oriënteren op een nieuwe auto, en gemiddeld bleven ze iets meer dan 4,5 uur op de beurs.

Bezwaar tegen KLM-bonussen

De Nederlandse staat heeft bezwaar tegen de bonus die KLM kan uitdelen aan KLM-topman Pieter Elbers. Dat schrijft de Financiële Telegraaf. KLM-topman Elbers en de twee directeuren Erik Swelheim en René de Groot kunnen maximaal één keer hun basissalaris als bonus verdienen als zij bepaalde doelen halen. Elbers’ basissalaris bedraagt 450.000 euro.

De staat heeft 5,9 procent van de aandelen in KLM, en is daarmee geen grootaandeelhouder. Het is aan de raad van commissarissen om te bepalen hoe hoog de salarissen worden en wat de criteria zijn voor de variabele beloningen. In het nieuwe plan, schrijft de Financiële Telegraaf, is die beloning minder afhankelijk van de financiële prestaties van de bestuurders.

Afgelopen jaar kreeg Elbers 67.500 euro als prestatiebonus, 15 procent van zijn basissalaris. In totaal verdiende hij 13 procent minder dan het jaar ervoor.

    • Eefje Rammeloo