Deutsche Bank bezuinigt miljarden - ‘duizenden banen op het spel’

Het logo van Deutsche Bank Foto EPA / Frank Rumpenhorst

Bij een omvangrijke reorganisatie van de Deutsche Bank worden tweehonderd filialen gesloten. Dat heeft de bank vanochtend in een verklaring bekendgemaakt. De bezuiniging moet zo’n 3,5 miljard euro opleveren.

Berichten over de naderende reorganisatie deden al een tijdje de ronde. Duitse media speculeren al dagen over het gevaar dat bij de grootste bank van het land duizenden banen verloren zullen gaan. In de verklaring van de bank worden deze aantallen niet genoemd. De bank raamt de eenmalige herstructureringskosten op 3,7 miljard euro.

In het eerste kwartaal zette de bank 1,5 miljard euro opzij voor een reservering voor boetes. Eind maart was dat potje in totaal met 4,8 miljard euro gevuld.

Er lopen ook nog onderzoeken tegen de Deutsche Bank vanwege mogelijke manipulatie van wisselkoersen door medewerkers, vanwege schendingen van Amerikaanse handelssancties en vanwege misstanden bij de verkoop van financiële producten. De afgelopen jaren heeft de bank al ruim 7 miljard euro aan boetes moeten betalen.

Onder druk van aandeelhouders

De banktop voelt al langer de adem in de nek van aandeelhouders om de winst te vergroten. Vorige week kreeg de bank een boete van ruim 2 miljard euro vanwege haar aandeel in de Libor-fraudezaak. De bank zag de bui al hangen en zette eerder een groot bedrag opzij voor mogelijke boetes. Hierdoor halveerde in het eerste kwartaal de winst. De Duitse bank schikte als laatste van zeven banken in de Libor-zaak, waarbij ook de Rabobank betrokken was.

Deutsche Bank wil de komende jaren meer diensten online aanbieden. Er wordt meer geïnvesteerd in digitale technologieën. Ook wordt 1,5 miljard euro gepompt in GTB en Deutsche AMW. Afgelopen weekend maakte de bank bekend dat het belang in de Duitse Postbank wordt afgebouwd. Het bedrijft hoopt dat de bank door af te slanken beter en efficiënter te besturen wordt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ook Deutsche Bank schikt in ‘Libor’ (€)
Lees bij NRC Q: In vijf minuten bijgepraat: de Libor-boete van Deutsche Bank.

    • Casper van der Veen