Dit jaar vier winnaars eerste prijs

Schattigheid – het is een factor van groot belang bij een wedstrijd voor jonge musici zoals het Prinses Christina Concours, dat gisteren in Den Haag zijn finale 2015 beleefde. Jury en publiek strijden innerlijk altijd wel een beetje tegen de vertedering, vooral bij de categorie 12 t/m 14 jaar, want het gaat immers om de persoonlijke muzikale vertolkingen en vaardigheden. Maar het is lastig alles uit elkaar te houden, uitstraling en présence zijn in de kunst altijd belangrijk.

Dus gingen bij de jongsten twee eerste prijzen naar de deelnemers die er bovendien het jongst uitzagen en daarmee ook de meeste verbazing wekten: de Groningse pianist Andrei Makarov (12) en de Amstelveense saxofonist Benjamin Farber (12). Makarov speelde een deel uit de Sonate KV 330 van Mozart met fraaie trillers en veel contrast tussen zacht en luid. Daarna klonken nog twee preludes van Sjostakovitsj, waarbij hij opmerkelijk goed wist over te brengen wat er achter de noten schuilgaat. „Echt uitzonderlijk!”, zei juryvoorzitter Roland Kieft.

Benjamin Farber stond er met zijn saxofoon, waarop hij nog maar anderhalf jaar speelt, stoer bij en produceerde vaak een bijna volwassen toon in stukken van Gottlied en Plekhanov. „Grote liefde voor het instrument”, vond de jury. De Haagse pianist Johannes Afsaw (14) kreeg de tweede prijs voor zijn vertolking van het Scherzo nr 2 op. 31 van Chopin, het enige stuk uit het grote repertoire dat in de finale klonk. Hij speelde met veel bravoure, kreeg in de pauze al een sliert blonde minigroupies achter zich aan en won ook de publieksprijs.

In de categorie 15 t/m 19 jaar ging de eerste prijs naar de Hilversumse viooltweeling Mayu en Takeiro Konoe, die „met perfect samenspel” een Passacaglia van Händel speelden. Tweede prijzen waren er voor de Tilburgse harpiste Michelle Sweegers (17), die Pierné en Salzedo speelde, en de Woerdense marimbaspeler Martijn Boom met een stuk van Keiko Abe. De persprijs was ook voor Boom.

    • Kasper Jansen