Bayern München heeft amper tijd om landstitel te vieren

De titel alleen is niet genoeg, ook niet als het de 25ste is in de clubgeschiedenis. Bayern-trainer Pep Guardiola weet het dondersgoed, dus hij zal de formaliteit die het winnen van Duitse titel momenteel is voor zijn ploeg voor kennisgeving hebben aangenomen.

Zijn tweede kampioenschap in twee seizoenen werd officieel na het puntenverlies van achtervolger VfL Wolfsburg gistermiddag. Er is amper tijd voor een feest. Morgen volgt immers de halve finale in de beker tegen Borussia Dortmund. Maar echt ter zake doend is het vervolg in de Champions League, volgende maand tegen Guardiola’s oude club FC Barcelona.

Bayern won zelf zaterdag met 1-0 van Hertha BSC. Met nog vier wedstrijden te spelen, bedraagt de onoverbrugbare achterstand van Wolfsburg vijftien punten. Na het vroegste kampioenschap ooit vorig seizoen, reeds in maart vorig jaar bewerkstelligd, ging het dit seizoen iets rustiger aan. Maar de cijfers zijn opnieuw eclatant: nu al 77 keer gescoord en keeper Manuel Neuer werd maar dertien keer gepasseerd. Waarvan overigens vier doelpunten kwamen in de wedstrijd tegen Wolfsburg, met twee goals van Bas Dost.

De Bundesliga is, wat betreft de titelstrijd althans, een formaliteit met de huidige krachtsverhoudingen. De serieuze uitdager van de afgelopen jaren Borussia Dortmund, dat haast traditioneel van zijn beste speler(s) wordt beroofd door Bayern, kon dit seizoen de strijd niet aan gaan. De ploeg van Jürgen Klopp stond zelfs meerdere keren laatste dit seizoen.

In Engeland is de spanning in de titelstrijd eveneens ver te zoeken dit seizoen. Arsenal kon in de Londense derby tegen de aanstaande kampioen Chelsea niet dichterbij komen (0-0) en blijft daarmee met Manchester City op tien punten achterstand.

Louis van Gaal leed met Manchester United een forse nederlaag bij Everton (3-0) en daarmee resteert nog slechts een theoretische kans op de Engelse titel. „Zij waren gemotiveerder dan wij’, sprak Van Gaal tegen de BBC. (NRC)