Arm Nepal is in het hart geraakt

Een aardbeving met de kracht van 7.8 heeft delen van de straatarme bergstaat Nepal met de grond gelijk gemaakt. Zeker 2.500 mensen kwamen om het leven. Hulp komt langzaam op gang.

Een deel van de doden werd gisteren in de open lucht gecremeerd, zoals hier in Bhaktapur, een historische stad nabij Kathmandu. Foto Navesh Chitrakar / Reuters

Wanhopig vroegen Nepalezen zich gisteravond af op welke plek ze na de verwoestende aardbeving van een dag tevoren in vredesnaam nog veilig waren. Zelfs ernstig gewonden uit een ziekenhuis in de hoofdstad Kathmandu werden op last van artsen weer naar buiten gebracht, toen er zich enkele forse naschokken voordeden. Die zouden de toch al wankel geworden gebouwen makkelijk kunnen doen instorten. Zo lagen er plotseling honderden zieken en gewonden langs een stoffige weg.

Heel Kathmandu is plotseling in een reusachtige, stoffige kampeerplaats in de open lucht veranderd. „De naschokken blijven komen, dus de mensen weten niet wat ze moeten verwachten”, „Alle open plekken in Kathmandu zitten vol mensen die buiten kamperen. Wanneer de naschokken komen, kun je je geen voorstelling maken van de angst. Je hoort de vrouwen en kinderen huilen”, zei Sanjay Karki van de Amerikaanse hulporganisatie Mercy Corps tegen het persbureau AP.

Op veel plaatsen, waar gebouwen zijn ingestort, begon zich ook een lijkenstank te verspreiden. En ook bij ziekenhuizen wist men zich geen raad met de grote hoeveelheid doden die werden binnengebracht. In Kathmandu alleen al stierven zeker 1.152 mensen en een deel van de doden werd gisteren in de open lucht gecremeerd. Een net weduwe geworden jonge vrouw hief voor een ziekenhuis de handen ten hemel en riep: „Oh God, waarom heb je hem alleen weggenomen. Neem mij ook met hem mee.”

De ergste beving in 81 jaar

De aardbeving van zaterdag, die een kracht van 7.8 had op de schaal van Richter, heeft aan zeker 2.500 mensen het leven gekost en het dodental zal naar verwachting nog aanzienlijk stijgen. Het is daarmee de ernstigste aardbeving in Nepal in 81 jaar. Bij de beving van 1934 kwamen 8.500 mensen om het leven.

Zowel in de hoofdstad Kathmandu als in historische plaatsen als Patan en Bhaktapur was de schade groot, met name in oude wijken, waar de gebouwen vaak het minst berekend zijn op aardbevingen. Naar gevreesd wordt zijn er ook in kleinere plaatsen en dorpen ten noordwesten van Kathmandhu, waar het epicentrum lag, veel doden gevallen. Die gebieden zijn voorlopig alleen per helikopter of te voet bereikbaar omdat de wegen door bergstortingen zijn geblokkeerd.

Het verdriet begint door te dringen

De beving heeft het straatarme Nepal in het hart geraakt. Veel van zijn beroemdste cultuurschatten – eeuwenoude hindoeïstische en boeddhistische tempels en andere historische gebouwen die op de Unescolijst van werelderfgoed staan - zijn met de grond gelijk gemaakt. „Het verdriet begint door te dringen. We hebben onze tempels verloren, onze geschiedenis, de plaatsen waar we opgroeiden”, twitterde de Nepalese journaliste Shiwani Neupane enkele uren na de aardbeving bedroefd.

Ook een andere nationale trots en een belangrijke bron van inkomsten – de bergsport – heeft een knauw opgelopen. Als gevolg van de aardbeving kwam het plotseling tot zware lawines op de Mount Everest.

Daar was het vol klimmers omdat doorgaans de omstandigheden in dit seizoen op hun best zijn. De lawines kostten zeker achttien bergbeklimmers het leven en er zijn nog veel vermisten. Een lawine kwam op een kampement van klimmers terecht. Een eerste groep van gewonde overlevenden kon gisteren per helikopter worden overgebracht n aar Kathmandu.

De dood van achttien klimmers betekent een nieuwe klap voor de bergsport in Nepal. Iets meer dan een jaar geleden vonden dertien sherpa’s de dood bij een lawine, toen ze bezig waren de berg te prepareren voor het nieuwe klimseizoen.

De hulp komt, maar langzaam

De hulpverlening komt maar langzaam op gang. De Nepalese overheid, die zelfs in gunstige omstandigheden niet bijzonder slagvaardig is en slechts over beperkte technische en financiële middelen beschikt, krijgt hulp van tal van buitenlandse hulporganisaties.

Ook de buurlanden India en Pakistan verlenen hulp en ook tal van andere landen hebben hulp toegezegd. Uit Eindhoven zou gisteravond een reddingsploeg vertrekken naar Nepal met een toestel van het ministerie van Defensie. Er zijn naar schatting 350 Nederlanders in Nepal.

Hulpverleners ter plaatse wijzen er ook op dat hulp dringend vereist is. Honderdduizenden mensen in het rampgebied bivakkeren in moeilijke omstandigheden. Unicef waarschuwde dat 940.000 kinderen gevaar lopen, onder meer omdat de voorraden drinkwater snel slinken.

    • Joeri Boom
    • Floris van Straaten