Achttien illegalen in vrachtwagen bij Minderhout

Langs de E19 in het Belgische Minderhout, vlakbij de grens met Nederland, heeft de politie vanmorgen in de laadruimte van een vrachtwagen achttien illegale mensen aangetroffen.

Dat meldt een woordvoerder van justitie in het Belgische Turnhout. De bestuurder, een Pool, schakelde de politie in toen hij gebonk hoorde. Er is geen aanwijzing dat hij iets met de zaak te maken heeft. De groep is zelf in de vrachtwagen gestapt, in de veronderstelling dat het voertuig naar het Verenigd Koninkrijk zou rijden, zegt de woordvoerder.

De groep van achttien bestond uit Iraniërs, Iraki’s, Syriërs en Vietnamezen. Onder hen waren vijf minderjarigen; de jongste acht jaar oud. Van de dienst Vreemdelingenzaken moet de groep België verlaten. Ze zullen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Illegale passagiers probleem in Calais

De vrachtwagen was in de Franse kustplaats Calais vertrokken. Daar proberen illegale passagiers, door de conflicten in het Midden-Oosten en Noord- en Oost-Afrika, steeds vaker in vrachtwagens te komen; soms gewapend met messen. Bij de Britse douane moeten vrachtwagenchauffeurs aantonen dat er geen opzet in het spel is, anders worden ze beboet. Chauffeurs en ook bedrijven hebben kritiek op dat systeem, omdat chauffeurs onredelijk benadeeld zouden worden.

    • Mirjam Remie