Weer luchtaanvallen op Jemenitische hoofdstad Sana’a

Er zijn vandaag ten minste vijf luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen in Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Dat is voor het eerst sinds Saoedi-Arabië, leider van de sunnitische internationale coalitie, aankondigde te stoppen met de bombardementen.

8 april: inwoners van Sana'a, de hoofdstad van Jemen, vluchten na een luchtaanval van de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.
8 april: inwoners van Sana'a, de hoofdstad van Jemen, vluchten na een luchtaanval van de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Foto AP/ Hani Mohammed

Er zijn vandaag ten minste vijf luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen in Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Dat is voor het eerst sinds Saoedi-Arabië, leider van een internationale sunnitische coalitie die een maand geleden een militaire operatie tegen de shi’itische Houthi-rebellen in het land startte, aankondigde te stoppen met de bombardementen. Eerder werden er ondanks deze aankondiging al andere plekken in het land aangevallen vanuit de lucht.

Niet alleen militaire doelen werden geraakt, schrijft persbureau Reuters, ook een gebied vlak bij het presidentieel paleis. De Houthi’s, die gesteund worden door oud-president Ali Abdullah Saleh, afgezet tijdens de Arabische Lente in 2011, hebben de macht gegrepen in Jemen en hebben Sana’a in handen. Ze zetten zelf president Abd-Rabbu Mansour Hadi af, die vluchtte naar de zuidelijke havenstad Aden en vervolgens de grens over. Hij riep de hulp in van de coalitie om zijn legitimiteit als leider van het armste land van de Arabische wereld te beschermen.

Strijd in Aden

In Aden zelf, een strategisch belangrijke stad, vonden ook vandaag volgens bewoners weer gevechten plaats tussen lokale milities en Houthi-strijders. Oorlogsschepen vielen daar een gebied vlak bij de haven aan. De lokale milities hebben gemeld voor het eerst met tanks en raketten te hebben gereageerd op de oprukkende Houthi’s.

Saoedi-Arabië maakte vorige week een verandering in de militaire operatie in Jemen bekend. De luchtaanvallen hadden hun doelen bereikt, de focus zou nu komen te liggen op een voortzetting van het politieke proces. Onduidelijk is alleen welke doelen precies zijn bereikt; de Houthi’s hebben volgens Reuters dan wel geen extra terrein gewonnen, maar ze zijn nog steeds de dominante kracht in het land.

Lees ook in nrc.next: Operatie ‘Hoop Herstellen’ is nog niet klaar. (€)