‘Russische hackers konden e-mails president Obama lezen’

Russische hackers hebben toegang gehad tot e-mails van president Obama, toen zij wisten door te dringen tot een computersysteem van het Witte Huis. The New York Times schrijft op gezag van functionarissen dat de hack veel zorgelijker was dan tot nu toe in het openbaar is toegegeven.

President Barack Obama tijdens het White House Correspondent's Association Gala in Washington. Foto EPA/ Olivier Douliery

Russische hackers hebben toegang gehad tot e-mails van president Obama, toen zij vorig jaar wisten door te dringen tot een computersysteem van het Witte Huis. The New York Times schrijft op gezag van functionarissen dat de hack veel zorgelijker was dan tot nu toe in het openbaar is toegegeven.

De hackers, die ook tot diep in een systeem van het ministerie van Buitenlandse Zaken wisten te komen, hebben geen toegang gehad tot de zwaarbewaakte servers die het berichtenverkeer vanaf Obama’s BlackBerry beheren, de telefoon die hij of een assistent altijd bij zich draagt. Maar, zo schrijft de Amerikaanse krant, de hackers konden wel bij het e-mailarchief van mensen binnen het Witte Huis, en misschien zelfs sommigen daarbuiten krijgen, met wie Obama geregeld communiceert. Zo konden ze bij e-mails komen die de president had verstuurd en ontvangen.

Hoeveel e-mails van Obama de Russische hackers, van wie wordt aangenomen dat ze banden hebben met de Russische regering als ze er niet zelf voor werken, hebben kunnen inzien, is niet duidelijk. Ook is niet bekend hoe gevoelig de informatie daarin is. Obama’s persoonlijke e-mailaccount is niet getroffen door de hack.

Geen vertrouwelijke info

Volgens functionarissen hebben de Russen geen vertrouwelijke informatie in handen gekregen. Maar ze hebben wel toegegeven dat op het minder beschermde systeem, het systeem dat gehackt werd, geregeld informatie staat die gevoelig genoemd kan worden: agenda’s, e-mailverkeer met diplomaten en ambassadeurs en communicatie over wetgeving en soms ook beleid.

Het Witte Huis krijgt dagelijks te maken met cyberaanvallen. De meeste daarvan worden gemakkelijk tegengehouden.

    • Frank Huiskamp