Opnieuw treinconducteurs bedreigd, politie arresteert een 33-jarige man

Service- en veiligheidsmedewerkers van de NS op het station.
Service- en veiligheidsmedewerkers van de NS op het station. Foto ANP / Remko de Waal

Een 33-jarige man uit Almere heeft twee conducteurs bedreigd en mishandeld, meldt de politie. De man kon bij controle geen vervoersbewijs laten zien, waarna hij agressief werd. Op station Almere Centrum is hij uit de trein gezet. De politie heeft hem aangehouden, de conducteurs zijn voor controle naar het ziekenhuis gegaan.

Gisteren heeft de politie in Tilburg een 39-jarige man aangehouden die een conducteur had bedreigd met een stanleymes in de intercity van Venlo naar Den Haag. Kort voor het incident had hij een boete gekregen voor zwartrijden. De man probeerde de conducteur eerst te slaan en trok daarna een mes. “Ik maak je dood”, riep hij de NS-medewerker toe. Door de glazen deur naar het treinbalkon dicht te trekken slaagden de conducteurs erin om de aanval van de man af te weren.

vaker geweld in de trein

Treinconducteurs zijn de laatste tijd vaak het slachtoffer van geweld. Zo werd in te trein richting Enkhuizen vorige zondag een NS-medewerker in zijn gezicht gestompt toen hij een reiziger aansprak op zwartrijden. Begin deze maand werkten vier jongens een conducteur tegen de grond, waarna ze hem mishandelden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zei een onderzoek te willen naar de mogelijkheid om personeel van de NS uit te rusten met wapenstokken en pepperspray, maar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) gaf aan dat “een lastig besluit” en “een hele stap verder” te vinden. Ze waarschuwde bijvoorbeeld voor het gevaar van escalatie.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ineens is veiligheid in de trein hét onderwerp (€)