Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Minister Schultz wil alcoholslot laten opnemen in strafrecht

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) op het Binnenhof.
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) op het Binnenhof. Foto ANP/ Martijn Beekman

Als het aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Mileu, VVD) ligt, wordt het alcoholslot opgenomen in het strafrecht. Ze gaat met minister Ard van der Steur van Justitie (VVD) bekijken of deze maatregel, die moet voorkomen dat al eens betrapte bestuurders weer met te veel drank op achter het stuur gaan, door een rechter opgelegd kan worden.

Schultz zei dat vandaag in het tv-programma WNL Op Zondag. Een kabinetsvoorstel moet er voor de zomer zijn. De Raad van State oordeelde eerder dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geen alcoholslot meer mag opleggen aan drankrijders. Zo’n slot met blaaspijpje wordt ingebouwd in auto’s. Bestuurders moeten voordat ze de auto kunnen starten in het apparaat blazen. Als ze te veel op hebben, start deze niet.

Juridische kwestie

Vanaf december 2011 tot maart dit jaar kon een bestuurder een alcoholslot in zijn auto gemonteerd krijgen als hij met een te hoog promillage - tussen 1,3 en 1,8 en meer dan 1 bij beginnende bestuurders - wordt gepakt. Het slot moest dan minimaal twee jaar blijven zitten. Eind vorig jaar kwamen er juridische problemen. Het Haagse gerechtshof oordeelde in september dat justitie automobilisten die een alcoholslot hebben niet ook nog strafrechtelijk mag vervolgen.

De maatregel kon volgens het hof gezien worden als een strafrechtelijke maatregel en daarom botst vervolging met het beginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit mag worden vervolgd.

Begin deze maand kwam er een tijdelijke alternatief voor het slot: een verplichte cursus en strafrechtelijke vervolging.