Kijken: Obama de komiek was weer op dreef tijdens het jaarlijkse ‘nerd prom’

Nu de aankondigingen voor 2016 binnendruppelen, worden mensen en al helemaal hijzelf eraan herinnerd dat er een einde komt aan acht jaar Obama. Eén ding is zeker: vind maar eens een grappiger president. Dat bewees hij tijdens het jaarlijkse White House Correspondents Dinner maar weer eens.

President Obama tijdens het White House Correspondents' Association Dinner in het Washington Hilton-hotel. Foto AP/ Evan Vucci

Nu de aankondigingen van kandidaten voor 2016 meer en meer binnendruppelen, worden mensen en al helemaal hijzelf eraan herinnerd dat er een einde komt aan acht jaar president Obama. En hoe zijn beleid die acht jaar in de decennia hierna ook beoordeeld gaat worden, één ding is zeker: vind maar eens een grappiger president.

Tijdens het jaarlijkse White House Correspondents’ Association Dinner (liefkozend: ‘nerd prom’), het feestje bedoeld voor de politieke pers, is Obama twintig minuten lang een begenadigd stand-upcomedian. Nooit leek hij meer ontspannen en was de timing van de grappen beter dan tijdens de editie van gisteravond.

We weten dat Obama een goed gevoel voor humor heeft. Hij laat dat bijna altijd zien in de latenighttalkshows waarin hij te gast is, hij deed uiterst sportief en bekwaam mee aan de absurdistische webshow van komiek en acteur Zach Galifianakis en maakte al eens een jolige video voor Buzzfeed. Het White House Correspondents’ Association Dinner, een terugkerend evenement sinds 1920, is elk jaar zijn komische pronkstuk.

De hele toespraak van Obama:

Netanyahu, Hillary en Kenia

Nou moet een grap natuurlijk goed geschreven zijn, maar een goede grap verkeerd verteld is een nachtmerrie voor diezelfde schrijvers. En dat is waar Obama ook gisteren weer in uitblonk: grappen precies de goede komische lading meegeven. En zelfspot die even oprecht klinkt als grappen ten koste van anderen. We hebben een paar van zijn beste grappen op een rij gezet.

Over hoe snel hij ouder wordt tijdens zijn presidentschap:

“I look so old John Boehner has already invited Netanyahu to speak at my funeral.”

Over die ene beoogde opvolger als president:

“I have one friend, just a few weeks ago she was making millions of dollars a year and she’s now living out of a van in Iowa.”

In reactie op de aanwezigheid van de acteurs uit de serie Blackish:

“Being blackish only makes you popular for so long. There’s a shelf life to that thing.”

Over de band met zijn vicepresident Joe Biden:

“We’ve gotten so close, some places in Indiana (€) won’t serve us pizza anymore.”

Over hoe zijn presidentschap de geschiedenis in zal gaan:

“Michele Bachmann actually predicted that I would bring about the biblical end of days. Now, that’s a legacy. That’s big. I mean, Lincoln, Washington, they didn’t do that.”

Over dat al dan niet geboren zijn in Kenia:

“Turns out Jeb Bush identified himself as Hispanic back in 2009. I understand, it’s an innocent mistake. It reminds me of when I identified myself as American back in 1961.”

Een deel van de toespraak kreeg Obama hulp van zijn ‘anger translator’, de man die de kalmte van de president vertaalt in wat hij écht bedoelt. Obama’s ‘anger translator’ is een terugkerende sketch in het komische programma Key and Peele. De rol werd, net als in de serie, gespeeld door acteur Keegan-Michael Key.

De hoofdact: weer eens een vrouw

Voor het eerst sinds Wanda Sykes in 2009 was een vrouw weer eens de hoofdact tijdens het diner. Of zoals Cecily Strong, bekend als castlid van het populaire sketchprogramma Saturday Night Live, zelf zei gisteravond: de eerste heteroseksuele vrouw in twintig jaar. “We’ve finally made it, straight people.”

Niet alle grappen van Strong waren raak. Vooral wanneer ze politieke en maatschappelijke kwesties op de hak nam, iets wat ze ook al deed tijdens haar korte periode als presentator van Weekend Update, de vaste ‘nieuws’rubriek in elke aflevering van Saturday Night Live, was ze sterk.

https://youtu.be/CkgsYFRdWAE

Over abortus:

“I promise, since I’m only a comedian, I’m not going to tell you politicians how to do politics or whatever, that’s not my job. That’s like you guys telling me what to do with my body.”

Over de Secret Service, de beveiligingsdienst van het Witte Huis (en dus ook de president):

“Let’s give it up for the Secret Service. (…) They’re the only law enforcement agency in the country that will get in trouble when a black man gets shot.”

Verder was het vooral een bij vlagen leuke ‘roast’ van politici.

Over Martin O’Malley, een van de weinige Democraten die het waarschijnlijk tegen Hillary Clinton gaan opnemen:

“And let’s not forget Martin O’Malley. Oh, I don’t have anything to add. That’s just his actual campaign slogan: let’s not forget Martin O’Malley.”

Over presidentskandidaat namens de Republikeinen Ted Cruz:

“Ted Cruz, it’s like the right wing thought: what’s the exact opposite of a black president? How about a Canadian Latino who will néver be president?

Maar het is allemaal niet wat het was

Ooit was het diner de avond van het jaar waar politiek verslaggevers kunnen lachen en drinken met de beleidsmakers over wie ze de rest van het jaar schrijven. Dat is inmiddels maar een klein onderdeel, schrijft mediaredacteur Peter Zantingh dit weekend in NRC naar aanleiding van de documentaire Nerd Prom: Inside Washington’s Wildest Week van Patrick Gavin. Het evenement is verworden tot een “vercommercialiseerde en verhollywoodiseerde netwerkborrel” en een “orgie van zelffelicitatie”.

Teaser van de documentaire.

En het diner zelf is helemaal niet zo leuk, volgens de mensen die er al eens bij waren. Ook voormalig presidenten hadden er een hekel aan.

George Bush sr. “haatte” die jaarlijkse vernedering, zei een van zijn medewerkers eens. Nixon gaf dat over zichzelf toe in 1971. En voor de komiek die een eigen monoloog doet is het volgens ingewijden ook een crime. Bush jr. was naar verluidt totaal niet blij met de tegen hem gerichte satire van Stephen Colbert in 2006.”

Lees meer in nrc.next: Dit weekend in het Witte Huis: een orgie van zelffelicitatie (€).

    • Frank Huiskamp