Hoe naïef: als bakermat kreeg Griekenland de euro

1981-01-14 12:00:00 NLD-19810114-ATHENE: Het parthenon op de Akropolis in de Griekse hoofdstad Athene. ANPFOTO
1981-01-14 12:00:00 NLD-19810114-ATHENE: Het parthenon op de Akropolis in de Griekse hoofdstad Athene. ANPFOTO Illustratie parthenon

Dat Griekenland de bakermat van de Europese democratie is, berust op een groot misverstand. Een misvatting die Europa zelf heeft geschapen. En waarvoor het nu moet betalen, stelt historicus Bastiaan Bommeljé.

Een commissie van het Griekse parlement gaat onderzoeken ‘wie’ de schuldencrisis hebben veroorzaakt waarin het land verkeert. De commissie mag niet verder graven dan 2009. Dat wordt dus niks, want de vraag is niet ‘wie’ maar ‘wat’ de crisis heeft veroorzaakt, en voor het antwoord dient men ten minste een paar eeuwen terug te kijken.

Elke crisis is een samenloop van misverstanden, stommiteiten, fatale vergissingen en pech. De Europese schuldencrisis is geen uitzondering, en dat geldt zeker voor de crisis in die crisis: de Griekse crisis. Er zijn nog altijd politici en economen die menen dat deze crisis te beheersen valt door ‘hervormingen’, maar iedereen die wel kan rekenen, beseft dat de diepte van de Griekse crisis dermate onpeilbaar is dat zelfs het woord ‘oplossing’ verontrustend klinkt.

Griekenland is de facto failliet met een staatsschuld van bijna 350 miljard euro, ofwel ongeveer 170 procent van het bruto nationaal product, hetgeen neerkomt op een schuld van zo’n 31.500 euro per inwoner, met een accumulerende renteschuld van 821 euro per seconde. Er is een structureel begrotingstekort van tussen de 12 en 16 procent van het bruto binnenlands product (hoewel dit in 2014 gezakt zou zijn tot 3,5 procent).

Lees verder (€)

Bastiaan Bommeljé is uitgever & boekhandelaar, historicus en redacteur van Hollands Maandblad; een uitgebreidere versie van dit artikel staat in Hollands Maandblad.