Helft minder winst voor Deutsche Bank door boetes

Een vestiging van Deutsche Bank in Frankfurt.
Een vestiging van Deutsche Bank in Frankfurt. Foto EPA / Frank Rumpenhorst

Deutsche Bank heeft in het eerste kwartaal de helft minder winst geboekt dan een jaar eerder. De bank zette een groot bedrag opzij voor mogelijke boetes, onder meer vanwege de omvangrijke Libor-fraude. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van de bank.

De Libor-boete, die al meer dan een jaar in de lucht hing, werd deze week eindelijk uitgedeeld. Omgerekend moet de bank 2,3 miljard euro betalen aan de Britse financiële toezichthouder. Daarmee heeft de bank de hoogste boete gekregen van de betrokken banken. Het Nederlandse Rabobank heeft ongeveer 770 miljoen euro moeten betalen.

In het eerste kwartaal zette de bank 1,5 miljard euro opzij voor een reservering voor boetes. Eind maart was dat potje in totaal met 4,8 miljard euro gevuld.

Naast de Libor-zaak lopen er nog onderzoeken naar mogelijke manipulatie van wisselkoersen door medewerkers van Deutsche Bank, naar schendingen van Amerikaanse handelssancties en naar misstanden bij de verkoop van financiële producten. In de afgelopen jaren heeft de bank al ruim 7 miljard euro aan boetes moeten betalen.

Door de hoge boetereservering daalde de winst van Deutsche Bank in het eerste kwartaal van 1,1 miljard euro vorig jaar tot 559 miljoen euro dit jaar. De winst is wel flink hoger uitgekomen dat wat analisten volgens persbureau Bloomberg hadden verwacht (256 miljoen euro). De omzet van de bank liep juist met bijna een kwart op, tot 10,4 miljard euro.

Deutsche Bank werkt momenteel aan een reorganisatie. Dochterbedrijf Postbank wordt grotendeels afgestoten en het aantal landen waarin de bank actief is, wordt teruggebracht. Volgens Bloomberg worden morgen hier meer details over bekendgemaakt.

Lees bij NRC Q: In vijf minuten bijgepraat: de Libor-boete van Deutsche Bank.

    • Eva Smal