Hattrick voor Valverde: opnieuw zege Luik-Bastenaken-Luik

Valverde op de eindstreep Foto AFP / ERIC EFEFERBERG

Alejandro Valverde heeft vandaag opnieuw Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard schreef de wielerronde ook in 2006 en 2008 op zijn naam.

Twitter avatar LiegeBastogneL Liège-Bastogne-Liège EL MONUMENTO, HAT TRICK FOR @alejanvalverde ! #LBL 💪💪💪 http://t.co/gGsqAZptnF

De wielrenner van de Movistar-ploeg klopte in een sprint de Fransman Julian Alaphilippe en de Spanjaard Joaquim Rodriguez.

Pieter Weening was de beste Nederlander. De renner van Orica-GreenEdge bereikte als veertiende de finish in Ans.

Valpartij

Topfavorieten als de Australiër Simon Gerrans en de Ier Daniel Martin, winnaars in respectievelijk 2014 en 2013, waren op zo’n veertig kilometer voor de streep betrokken bij een massale valpartij. Op dat moment reden de Est Tanel Kangert en de Italiaan Michele Scarponi, beiden van Astana, en de Colombiaan Johan Chaves op kop. In de beklimming van de Roche-aux-Faucons werden zij afgelost door de Tsjech Roman Kreuziger en de Italiaan Giampaolo Caruso.

In de regen kwam op de Saint-Nicolas, de tiende helling, een groep van tien voorop. Daaruit probeerde de Spanjaard Daniel Moreno in het laatste hellende stuk naar Ans te ontsnappen. Valverde werd gedwongen de achtervolging op zich te nemen met Moreno’s ploeggenoot Rodriguez in zijn wiel. Valverde dichtte het gat met in zijn kielzog een aantal renners en was in de sprint oppermachtig.

“Het was lastig. Ik moest Moreno terugpakken maar had ook Rodriguez in mijn wiel. Ik ben uiteraard dik tevreden.”

Bekijk de finish:

Pijl

Valverde beleeft een succesvol seizoen. Eerder deze week won hij de Waalse Pijl en legde hij beslag op de tweede plaats in de Amstel Gold Race. In het UCI-klassement heeft hij een ruime voorsprong genomen.

Twitter avatar LiegeBastogneL Liège-Bastogne-Liège .@alejanvalverde domine le classement @UCI_cycling / @alejanvalverde is now leading the @UCI_cycling ranking. #LBL http://t.co/K1wzb8hPsb
    • Eva Smal