Hallucineren om jezelf te leren kennen. Nrc.next-redacteur dronk ayahuasca

Hij kreeg hartkloppingen. Zijn handen gloeiden. Hij sloot zijn ogen, warmte, gloed, tintelingen en kleuren, hij rook aarde. Thomas Rueb, redacteur van nrc.next, dronk ayahuasca, en ging op een urenlange tocht langs de krochten van zijn ziel. “Word ik gek? Gaat het mis?”

Hij kreeg hartkloppingen. Zijn handen gloeiden. Hij sloot zijn ogen, warmte, gloed, tintelingen en kleuren, hij rook aarde. Nrc.next-redacteur Thomas Rueb dronk ayahuasca, en ging op een urenlange tocht langs de krochten van zijn ziel. “Word ik gek? Gaat het mis?”

Ayahuasca betekent zoiets als ‘de liaan van de ziel’ – of van de dood, al is er discussie over die interpretatie van de Indiaanse taal Quechua. Het is een ceremoniële drank die al eeuwenlang wordt gebruikt in het Amazonegebied, in religieuze ceremonies en om het kwaad te verdrijven. Het is een soort thee die wordt getrokken uit lianen en bladeren, en ja, je gaat er flink van hallucineren.

CNN maakte een uitzending over ayahuasca.

verboden middel

Ayahuasca is een verboden middel, lijst 1 van de opiumwet (tussen, zeg, LSD en paddo’s), al heeft bijvoorbeeld de Braziliaanse kerk Santo Daime in Nederland sinds 2001 officieel toestemming om de drank te schenken. Het drinken ervan is daar onderdeel van de religieuze belijdenis. Maar in wat Jellinek „het grijze gebied” noemt, zijn talloze coaches en spiritualisten actief die ayahuascatrips aanbieden in het kader van zelfverrijking. Dat worden er volgens Jellinek steeds meer.

Het verbod heeft een ongelukkig effect, stelde journalist Lisette Thooft eerder in een opiniestuk in NRC Handelsblad (€). Zelf noemde ze het gebruik van ayahuasca (onder deskundige begeleiding) een “geweldige ervaring, aantoonbaar levensveranderend”. Over het verbod:

Het effect is geweest dat recreatief gebruik van psychedelica explosief is toegenomen, terwijl het wetenschappelijk onderzoek ernaar zo goed als stilgelegd werd. Ongelukkig, omdat juist omstandigheden, omgeving en deskundige begeleiding zo essentieel zijn voor het heilzame effect.

Maar de laatste tijd wordt er steeds meer serieus gepraat en geschreven over psychedelica als medicijn. In Amerika beijvert de organisatie MAPS, opgericht en geleid door de arts Rick Doblin, zich al tientallen jaren voor het legaliseren van psychedelische psychotherapie.

Bekijk de TedX-lezing van schrijver Graham Hancock over psychedelica.

de smaak van uitgeperste compost

Nrc.next-redacteur Thomas Rueb deed de sessie (€) in een maloca, een traditionele hut, gebruikt in de Amazone. Zand op de vloer, pilaren, doeken en dierenvellen langs de wanden, en een groot, knisperend haardvuur in het midden. Maar dan nagebouwd, ergens in de bossen van Noord-Brabant. Er waren dertig man: de Sjamaan, twee begeleiders en 27 deelnemers. Er waren ervaren gebruikers, sommigen van hen kwamen elke maand opnieuw, maar een paar deden het voor de eerste keer. Net als hij.

Uitgeperste compost, ik kan er niets anders van maken. De Sjamaan reikt de ayahuasca aan in een houten kelk. Het is muisstil. Verwachtingsvol kijkt hij mij aan. Ik hef het glas en sla de inhoud achterover. Een dikke donkerbruine drank, bitter en zuur, hij brandt in mijn borstkas. Ik knik, en wandel terug naar mijn matras. Dus het gaat beginnen.


Meer lezen over de ayahuascatrip van Thomas Rueb?

In de Offline-bijlage van nrc.next vind je het hele verhaal (4267 woorden, gemiddelde leestijd zo’n 17 minuten): Leren van de thee (€)