Dodental Nepal stijgt tot boven de 2.500 - internationale hulp onderweg

Inwoners en reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder ingestorte gebouwen in Kathmandu. Foto EPA/ Narendra Shrestha

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Nepal is inmiddels gestegen tot boven de 2.500. Dat meldt persbureau AP. De verwachting is dat het aantal doden nog verder zal oplopen, nu er ook berichten vanuit verafgelegen gebieden binnenkomen.

Nepalese autoriteiten maakten bekend dat er ten minste 2430 doden zijn geteld. Dat is exclusief de 18 bergbeklimmers die op de Mount Everest zijn omgekomen door een lawine. Buiten Nepal zijn ook mensen omgekomen: in India zijn inmiddels 61 doden geteld, het aantal doden in Bangladesh, Pakistan en de Chinese regio Tibet is nog niet bekend.

Lees ook: 350 Nederlanders in Nepal - van honderd nog geen bericht.

Ten minste 6.000 mensen raakten gewond toen een aardbeving met een kracht van 7,8 een verwoesting aanrichtte in het kleine Aziatische land. Het was de zwaarste aardbeving in tachtig jaar.

The New York Times maakte een video over de verwoestingen in Nepal.

In Nepal en India heeft vanochtend een hevige naschok met een kracht van 6,7 plaatsgevonden. De beving bracht gebouwen in de Indiase hoofdstad New Delhi aan het trillen en veroorzaakte nieuwe lawines in het Himalayagebergte. Op de Mount Everest werden er drie geteld, meldde een Roemeense bergbeklimmer op Twitter. Over doden en gewonden is nog niets te zeggen.

Hulp moeizaam op gang

De reddingswerkzaamheden zijn moeizaam op gang gekomen. Het vliegveld van Kathmandu was gisteren urenlang gesloten, waardoor er maar weinig hulp het land binnen kon komen. Het is zondag heropend. Volgens een woordvoerder van Save the Children is dat “een klein wonder”.

Inmiddels proberen reddingswerkers zo goed als mogelijk overlevenden te zoeken, maar ze hebben te maken met enorme verwoesting en communicatieproblemen. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zijn er veertien medische team op weg naar Nepal. Nederland heeft een zoekteam gestuurd, dat morgenochtend aan moet komen. Dertien andere landen hebben ook dergelijke teams gestuurd. De woordvoerder:

“Ze moeten zo snel mogelijk het gebied bereiken. Ze zullen militaire vliegtuigen en helikopters gebruiken om in Nepal te komen.”

De behoefte aan hulp is groot. Volgens Unicef zijn 940.000 kinderen getroffen door de aardbeving. Er is een groot watertekort, en de stroom is in grote delen van het land uitgevallen.

    • Frank Huiskamp
    • Eva Smal