Dit wonderpaard van tien miljoen is niet vooruit te branden

Beeld EPA

Dus, je koopt een paard, voor naar verluidt 10 miljoen euro, om ermee te fokken. Een ander stel koopt de rijrechten. Is dat wel te combineren? Sinds wonderpaard Totilas door de Nederlandse vastgoedmagnaat Kees Visser werd verkocht, heeft het maar weinig successen behaald. En dat dekken? Dat valt dus ook tegen, volgens de Duitse oud-ruiter en fokker Paul Schockemöhle. Twee miljoen euro, bracht het sperma van Totilas tot nu toe op.

Voormalig dressuuramazone Ann Kathrin Linsenhoff en haar man Martin Rath kochten de sportrechten voor hun zoon Matthias. Maar zij boekten nog maar weinig successen met de 14-jarige hengst. Een Fehlinvestition, noemde Schockemöhle (70) de aankoop van Totilas dan ook in Welt am Sonntag.

Doelde u met ‘slechte investering’ op de sportieve prestaties of de dekinkomsten?
Schockemöhle, vanuit het Duitse Mühlen: “Die twee gaan hand in hand. In het eerste jaar heb ik Totilas voor de dekdienst ingezet. Dat leverde 2 miljoen euro op. Daarna heb ik vooral inkomsten uit bevroren sperma verworven. Het is moeilijk sperma af te nemen van een paard dat deelneemt aan wedstrijden. En de dekdienst brengt ook risico’s met zich mee [Totilas blesseerde zich in 2013 tijdens het dekken van een fantoom-merrie]. Een paard dat vaak uitvalt kan zijn wereldklasse niet demonstreren. Daardoor neemt de vraag naar sperma af.”

Je kunt je afvragen of de dekdienst wel samen gaat met topsport. Denkt u achteraf niet: we hebben te veel van Totilas gevraagd?
“Nee. Totilas kan die combinatie goed aan. Als hij ‘s morgens dekt, loopt hij met gemak ‘s middags een wedstrijd. Ook in dat opzicht bedrijft hij topsport. Maar nu nemen wij geen risico’s en concentreren we ons op de wedstrijden. Hopelijk keert hij deze zomer terug in de ring. Rath en Totilas trainen hard onder leiding van Sjef Janssen [voormalig bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters].”

Vindt u Rath een waardig opvolger van Gal?
“Gal is een geweldig ruiter, maar als Totilas destijds kreupel was geweest, had ook hij niets kunnen uitrichten. Dat Rath even goede scores als Gal kan behalen, heeft hij vorig jaar in Aken bewezen. De twee versloegen de olympisch kampioene Charlotte Dujardin. Ik vind Totilas nog steeds het beste paard ter wereld. Als hij gezond blijft, nemen Rath en hij zonder twijfel deel aan de Olympische Spelen in Rio. Totilas vertoont geen ouderdomsverschijnselen en kan nog twee of drie jaar mee. Maar als hij opnieuw kreupel raakt, zetten wij hem volgend jaar weer in voor de dekdienst.”

Het valt al met al dus wel mee met die ‘slechte investering’.
“Ik had er meer van verwacht. Als u weet dat ik in een jaar tijd 2 miljoen euro aan sperma heb verdiend, kunt u zelf uitrekenen hoe snel ik mijn investering had terugverdiend. Maar goed, we gaan Totilas vroeg of laat weer inzetten voor de dekdienst. Als hij niet voortijdig overlijdt.”

Zijn daar aanwijzingen voor?
“Nee, hij verkeert momenteel in goede conditie, maar een paard kan natuurlijk altijd koliek [ondraaglijke pijn, veroorzaakt door krampen in inwendige organen] oplopen.”

De stiefmoeder van Rath wil dat Totilas op haar landgoed wordt begraven. Acht u het uitgesloten dat het paard ooit doorverkocht wordt?
“Ja. Ann Kathrin Linsenhoff en ik zijn allebei eigenaar van Totilas en zitten op dezelfde lijn. Ik heb twintig jaar gewacht op een karakterpaard als Totilas: sterk, elastisch en met een geweldig brein. Ik zou wel gek zijn als ik hem van de hand zou doen.”

    • Danielle Pinedo