Consumentenbond: veel supermarktproducten blijven te zout

Foto ANP/ Roos Koole

Veel producten die eerder te zout werden bevonden, zijn dat de afgelopen jaren onverminderd gebleven, en dit ondanks beloften van producenten om daaraan iets te doen. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek voor de Consumentengids van mei. De bond roept samen met de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) op meer werk te maken van zoutreductie.

Te veel zout eten kan leiden tot onder meer een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, en Nederlanders overschrijden de norm gemiddeld ruim. Ze krijgen per dag ongeveer negen gram zout binnen. Maar één gram is nodig, meer dan zes is zelfs al te veel. Volgens de Consumentenbond is tachtig procent van wat mensen binnenkrijgen aan zout verwerkt in alledaagse producten als brood en vleeswaren.

Pizza die zouter wordt

Van de negentig producten die de Consumentenbond, die al sinds 2007 actie voert voor minder zout in producten, al eerder testte, zijn er veertig nog net zo zout of zelfs zouter geworden. Zo noemt de bond het voorbeeld van een pizza die sinds 2013 tien procent zouter is geworden. Sommige producenten geven wel een goed voorbeeld, zo blijkt uit het onderzoek: Aldi verlaagde het zoutpercentage van een merk borrelnootjes de afgelopen twee jaar met de helft.

Bekijk de resultaten van het zoutonderzoek (pdf).

    • Frank Huiskamp