Boko Haram valt eiland in het Tsjaadmeer aan, meerdere soldaten gedood

Nigerianen vluchten uit het noordoosten van Nigeria na recente aanvallen van de islamistische terreurorganisatie Boko Haram. Foto EPA

Strijders van de islamistische terreurorganisatie Boko Haram hebben een strategisch eiland in het Tsjaadmeer, een groot zoetwatermeer in Afrika, ingenomen. Bij gevechten op het eiland, dat was bezet door het leger van Niger, zijn meerdere soldaten om het leven gekomen, schrijft persdienst Reuters. Het precieze aantal slachtoffers is onbekend.

Honderden gewapende strijders van Boko Haram voeren gisteren bij zonsopgang naar het eiland met gemotoriseerde kano’s. “Er werden veel soldaten gedood, veel meer dan in de eerste aanval”, zei een bron bij het leger, waarbij hij verwees naar een gevecht op hetzelfde eiland in februari waarbij zeven soldaten uit Niger om het leven kwamen. Op het eiland zouden soldaten nog steeds in gevecht zijn met strijders van Boko Haram.

Het eiland is strategisch interessant, omdat het een perfecte uitvalsbasis is voor het uitvoeren van verrassingsaanvallen op de omringende landen.

Het Tsjaadmeer ligt op de grens van Tsjaad, Niger, Nigeria en Kameroen.

felle aanval nigeria en buurlanden

Deze week opende het Nigeriaanse leger de aanval op het laatste grote hoofdkwartier van Boko Haram, in een poging de terreurgroep definitief te verslaan. Het offensief richtte zich op het Sambisawoud (maps), in het noordoosten van Nigeria. Het zou de laatste plek zijn waar Boko Haram zich ophield. Nigeria voert de laatste weken felle strijd tegen Boko Haram.

Het West-Afrikaanse land krijgt bij zijn aanval opnieuw hulp van buurlanden Kameroen en Tsjaad. Door de aanvallen van de landen heeft Boko Haram in korte tijd veel terrein verloren. Begin dit jaar bezette de terreurgroep nog een gebied ter grootte van België, maar sindsdien zijn de opstandelingen steeds verder in het nauw gedreven. Vorige maand verdreef Nigeria de groep nog uit een ander hoofdkwartier, de stad Gwoza.

Lees ook uit ons archief: Boko Haram bedreigt nu ook de buurlanden (€)

    • Sterre van der Hee