Zwartrijder bedreigt treinconducteur met stanleymes

Service- en veiligheidsmedewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op het station.
Service- en veiligheidsmedewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op het station. Foto ANP / Remko de Waal

De politie in Tilburg heeft vanochtend een man van 39 jaar aangehouden, omdat hij een conducteur zou hebben bedreigd met een stanleymes. De man zat in de intercity van Venlo naar Den Haag en had kort voor het incident een boete gekregen voor zwartrijden, aldus de Tilburgse politie.

De arrestant had bij het instappen in Venlo naar eigen zeggen geen kaartje kunnen kopen. Hij wilde vervolgens de ritprijs betalen aan de conducteur, maar was het niet eens met de boete van 35 euro die daar bovenop komt. Nadat de conducteur was doorgelopen kwam hij daarom verhaal halen.

‘Ik maak je dood’

Volgens de politie probeerde de man de conducteur eerst te slaan en trok hij daarna een mes. “Ik maak je dood”, riep hij de NS-medewerker daarbij toe. Door de glazen deur naar het treinbalkon dicht te trekken slaagden de conducteurs erin om de aanval van de man af te weren. Op het station van Tilburg werd hij vervolgens aangehouden.

Treinconducteurs zijn de laatste tijd geregeld het slachtoffer van geweld. Zo werd in te trein richting Enkhuizen vorige zondag een NS-medewerker in zijn gezicht gestompt toen hij een reiziger aansprak op zwartrijden. Begin deze maand werkten vier jongens een conducteur naar de grond, waarna ze hem mishandelden.

Kamer wil conducteurs bewapenen

Direct na dat incident laaide in de Tweede Kamer een discussie op over het bewapenen van NS-medewerkers, met bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray. Volgens verantwoordelijk minister Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) zou dat echter een “lastig besluit”. Ze vreest dat meer wapens juist zorgen voor een escalatie van geweld.