Zo voelt het om €900.000 te verdienen

De bestuursvoorzitter van Schiphol verdiende vorig jaar in totaal 900.000 euro. Hij kan het voor zichzelf uitstekend verantwoorden. „Ik kan goed in de spiegel kijken.”

Voor iemand die het de laatste tien dagen zwaar te verduren heeft gehad in de publiciteit maakt Jos Nijhuis een opgewekte indruk. De kritiek lijkt de bestuursvoorzitter van Schiphol niet te raken. Slechts een enkele keer klinkt getergdheid door. „Ik ben niet het type dat treurig naast zo’n Telegraaf-kop gaat zitten en denkt: goh, wat gebeurt er toch allemaal? Ik ben een doener.” Omdat de kritiek toch wel overwaait? „Nee, nee, ik kijk daar niet luchtig naar. Ik begrijp het maatschappelijk sentiment.”

Het ‘sentiment’ rond Nijhuis begon vorige week met ophef over zijn salaris, en dan vooral over de bonus van 370.000 euro die hij in 2014 ontving. In totaal verdiende hij 900.000 euro. Nijhuis’ arbeidsovereenkomst dateert van voor de nieuwe norm van het ministerie van Financiën voor bestuurders van staatsdeelnemingen. Een bonus is nu maximaal 20 procent van het vaste salaris. De bonus van Nijhuis was 95 procent van zijn vaste salaris.

Tot nu toe reageerde Nijhuis niet op het rumoer. Na overleg met zijn drie directieleden wil hij eenmalig naar buiten treden.

Heeft u op enig moment gedacht: ik geef de bonus terug?

„Nee. Mijn contract valt nu eenmaal onder het oude beloningsbeleid. Daar zijn heldere afspraken over gemaakt. Die gelden al een paar jaar, het bedrag was ook geen nieuws. Als ik in 2017 doorga als bestuursvoorzitter, en dat wil ik graag, krijg ik te maken met het nieuwe beloningsbeleid. Dan verdien ik maximaal 487.000 euro en daar heb ik vrede mee.”

Ook al is het volgens de regels, u had een gebaar kunnen maken. Er werd een moreel appèl op u gedaan.

„Het politieke sentiment is nu anders dan toen we de afspraken maakten over deze beloning, maar de condities zijn gelijk gebleven. Ik zou er alleen afstand van doen als het slecht zou gaan met Schiphol. Dat is niet het geval.”

Vindt u het terecht dat uw beloning in een volgende termijn omlaag gaat?

„Die vraag vind ik voor mezelf niet relevant. Dat is een fact of life. De politiek heeft besloten dat voor staatsdeelnemingen het beloningsniveau gematigd moet worden. Dan heb je de keuze als bestuurder: vind je dat acceptabel of niet? Ik vind dat wel.”

Vindt u uw huidige salaris hoog?

„Mijn huidige salaris kan ik voor mezelf uitstekend verantwoorden. Ik kan goed in de spiegel kijken. Ik vind het geen exorbitante beloning.”

Met 2.000 werknemers en 1,4 miljard euro omzet is Schiphol geen gigant. Bestuurders van veel grotere bedrijven verdienen minder dan u. Welk kenmerk van een bedrijf bepaalt het inkomen van de baas?

„Ik vind de complexiteit van groot belang. En het moeten opereren in de markt. Schiphol heeft een grote rol in de samenleving en de economie, maar is tegelijk ook een heel commerciële onderneming, dankzij onze activiteiten in vastgoed en winkels. Dat commerciële aspect is een belangrijke component van mijn beloning.”

Uw grootaandeelhouder, minister Dijsselbloem, noemde de balans tussen uw vaste en variabele inkomen „niet goed”. Hoe vond u dat?

„Hij moet zich natuurlijk in het politiek speelveld verantwoorden. Dat is zijn keuze, ik begrijp dat wel. Hij moet reageren op het maatschappelijke sentiment. Dat is zijn rol, zijn verantwoordelijkheid.”

Wat vindt u van de Tweede Kamer in het debat over topbeloningen?

Lacht. „Eh ja, ik begrijp dat ze daar een rol in hebben, maar het is een repeterende kwestie. Ik ben van mening dat we in Nederland niet excessief hoog zitten.”

Iedereen weet hoeveel u verdient. Wordt u daar op aangesproken?

„Dat valt wel mee. In mijn vriendenkring werd er kort over gesproken. Grappen en grollen, felicitaties en ook wel wat kritische opmerkingen.”

Wat merkt uw omgeving ervan?

„Mijn vrouw vindt het niet prettig. Ze vraagt zich af wie het allemaal heeft gelezen in het dorp. Hoe kijken ze er tegenaan? Ze wordt er niet direct op aangesproken.”

Nijhuis aarzelt even. „Ik weet niet of dit iets is voor de krant, maar ik noem het wel. Mijn moeder is 87, ze verblijft in een zorghotel maar leest nog alles. Met haar looprekje heeft ze die Telegraaf uit alle bakjes in het zorghotel gehaald. Ze vertelde het me later. Ik zei dat ze dat niet had hoeven doen, maar ik vind het een grappige actie. Met haar looprekje.”

Wat is uw grootste prestatie van 2014?

„Dat we besloten hebben om de havengelden voor de maatschappijen met 7 procent te verlagen, per 1 april dit jaar. Dat verbetert onze concurrentiepositie aanzienlijk. En dat we de grote verbouwing voor een nieuwe veiligheidszone redelijk buiten de passagiers om hebben kunnen doen. Die centrale security gaat open op 3 juni, er moet nog veel gebeuren. Ik ben heel trots op 2014, en ik hoop dat het snel 3 juni 2015 is.”

    • Mark Duursma