Wilde paarden in een kunstgrot

In Zuid-Frankrijk ligt een beroemde grot met oeroude diertekeningen, maar je mag er niet in. Daarom is de grot nu helemaal nagemaakt.

Paarden in de nagemaakte grot. Foto Caverne Du Pont D’Arc

Diep onder de grond in een Franse grot staan tekeningen op de muur van wilde dieren die lang geleden in Frankrijk leefden. Het zijn oerossen, mammoeten, paarden, wolharige neushoorns en holenleeuwen, getekend met rode oker en houtskool.

Mensen maakten deze rotstekeningen in de laatste ijstijd, 30.000 jaar geleden. Volgens sommige onderzoekers was de grot van Chauvet een oerbioscoop. Stel je eens voor: je bent diep onder de grond met alleen het licht van een flakkerende toorts. Er zijn overal schaduwen en glinsterende mineralen. Het is net alsof de dieren tot leven komen!

Zelf kun je dat niet meer proberen. De echte grot zit op slot, omdat de tekeningen anders slijten. Fransen vonden dat zo jammer, dat ze de grot nu hebben nagemetseld. Die nepgrot heet Caverne du Pont d’Arc en gaat vandaag open.

Van buiten ziet de grot eruit als een blok beton, maar binnen voelt het net alsof je onder de grond verdwijnt. Het is er donker en de lucht is koel en vochtig. Kunstenaars hebben de tekeningen heel precies nagemaakt. Glaspoeder in de kunsthars laat de grot net zo fonkelen als de echte grot.

Wat wel jammer is: je mag vast niet met een toorts naar binnen. Zouden de neushoorns en leeuwen ook zo mooi dansen in kunstlicht?

    • Lucas Brouwers