Grote zaal mogelijk maand dicht

De grote zaal van het Utrechtse muziekcomplex TivoliVredenburg blijft vermoedelijk vier tot zes weken gesloten. Afgelopen dinsdag raakte een plafondplaat van ongeveer drie à vier vierkante meter los. Er waren op dat moment geen mensen in de zaal. De gemeentelijke Utrechtse Vastgoed Organisatie, eigenaar van het pand, liet daarop direct een onderzoek instellen. Gistermiddag werd besloten dat in ieder geval zes van de 27 geplande concerten worden afgelast. Voor de overige concerten, waaronder een optreden van Frans Bauer aanstaande woensdag, wordt gezocht naar andere locaties, zowel inpandig als extern.

Het is nog onduidelijk hoe de plaat los kon komen. Vermoed wordt dat tijdens de renovatie iemand op de beplating is gaan staan. Het plafond zelf werd niet vernieuwd. De komende weken worden alle platen extra stevig vastgezet. TivoliVredenburg hoopt dinsdag duidelijkheid te hebben over de verplaatsing van de concerten.

TivoliVredenburg werd vorig jaar geopend en ontstond na een fusie tussen popzaal Tivoli, klassiekemuziekzaal Vredenburg en Stichting Jazz Utrecht (SJU). Het nieuwe complex werd om de grote zaal van Vredenburg heengebouwd. Die zaal, uit 1979, bleef op de bekleding van de stoelen na intact.

Het muziekcomplex is een zorgenkindje voor Utrecht. Zo werd vlak voor de opening een geluidslek ontdekt: bastonen uit de popzaal Ronda zouden doorklinken in kamermuziekzaal Hertz. Ook liepen de kosten hoog op (uiteindelijk 150 miljoen euro) tijdens de bouw, die werd vertraagd door archeologische vondsten en procedurele zaken.

    • Merlijn Kerkhof