‘We zijn blij, al zou ik ooit wel een huisje met een tuin willen’

Stephen van der Leij (26) en Berdien Oving-van der Leij (30) fotograferen samen huwelijken en hebben veel vrienden over de vloer. „Om rond te komen verdient hij bij als leraar, ik als kapper.”

„Het lijkt me moeilijk om mijn papadagen kwijt te raken.” Foto David Galjaard

Altijd met z’n allen

Berdien: „We hebben vaak vrienden over de vloer. Stephen kan goed koken, dus dat helpt ook wel. Dan hoor je: ‘Zullen we afspreken? Zullen we bij jullie komen eten?’ Maar dat vind ik leuk, dan zien ze onze zoon Isac ook nog even.”

Stephen: „We zijn altijd een open huis geweest, iedereen kon binnenlopen. Maar met de komst van Isac is dat wel wat minder praktisch geworden. En met een kind is het ook wat lastiger om ’s avonds veel op pad te gaan.”

Berdien: „Ik ben doordeweeks altijd thuis bij Isac, dus je wereldje wordt ook heel klein als je niet genoeg vrienden ziet. Ik fiets overdag dus vaak naar iemand toe of spreek af met vriendinnen. En op zondag zien we vrienden in de kerk.”

Stephen: „We gaan eigenlijk niet zo vaak echt met z’n tweeën daten.”

Berdien: „Ons doel was om één keer in de maand samen uit eten te gaan. Maar wanneer hebben we dat voor het laatst gedaan? Januari geloof ik.”

Stephen: „Echt? Volgens mij wel vaker, hoor.”

Samen foto’s maken

Berdien: „Ik ben opgeleid tot maatschappelijk werker en kapper. Maar tweeënhalf jaar geleden deed ik een fotocursus en vroegen vrienden hun huwelijk te fotograferen.”

Stephen: „Ik ben toen met Berdien meegegaan om een filmpje te maken van de trouwerij.”

Berdien: „Sindsdien fotograferen we als koppel trouwerijen. Zeker bij een trouwerij mag je geen belangrijk moment missen, dus het geeft veel rust om de fotografie met z’n tweeën te doen. En het is ook veel gezelliger.”

Stephen: „We begrijpen elkaar zonder woorden. Dus we hoeven alleen maar naar elkaar te kijken om te snappen wie wát precies fotografeert. Berdien begint ’s ochtends bij de bruid en ik bij de bruidegom.”

Berdien: „Iemand wees mij op rouwfotografie, maar het is juist het blije en feestelijke dat me zo aantrekt in bruiloften.”

Stephen: „Onze foto’s zijn ook heel erg op de emotie gericht. We zouden eerder kiezen voor een foto die spreekt tot emoties, maar toch licht bewogen is, dan een technisch perfecte foto. Komt misschien ook doordat we geen officiële opleiding tot fotograaf hebben gevolgd.”

Berdien: „Mijn vader heeft onze site gemaakt. Hij is gepensioneerde röntgenlaborant. Hij had geen opleiding in websites maken, maar hij vindt het leuk om net zolang te puzzelen en te googelen tot de site er mooi uitziet.”

Speuren op Marktplaats

Berdien: „We kunnen nog niet rondkomen van fotograferen, al hebben we steeds meer opdrachten. We durven ook niet te veel te vragen voor de foto’s. Toevallig fotograferen we vaak christelijke stellen, die jong trouwen en dan nog niet zoveel geld te besteden hebben. Stephen werkt drie dagen in de week als leraar en ik knip soms als bijverdienste.”

Stephen: „We hebben geluk dat we heel goedkoop kunnen wonen doordat we dit huis al tien jaar huren. En Berdien kan heel goed sparen. Zo konden we vorige week na een jaar sparen een tweedehandsbuscamper kopen. Als het aan mij lag had ik die vorig jaar al gekocht, ik ben veel impulsiever.”

Berdien: „Als een trouwerij is uitbetaald zet ik het gelijk op de spaarrekening. We leven wel zuinig, als we iets moeten kopen, zoek ik eerst op marktplaats. Babyspullen hebben we ook allemaal geleend of gekregen. En we houden van tweedehandswinkels en rommelmarktjes bezoeken.”

Stephen: „Zo’n tweedehandswiegje is juist leuk.”

Berdien: „Er zijn wel grenzen voor je baby. Alles wat hygiënisch moet zijn, zoals een speen of matrasjes, kopen we wel nieuw.”

Chaotisch huishouden

Stephen: „We hebben geen vaatwasser. Die zou heel duur zijn om aan te leggen, en toen zeiden we: laat maar. Maar eigenlijk komt het afwassen meestal op Berdien neer.”

Berdien: „Ik maak schoon, Stephen kookt. Ik weet niet hoe het zo is ontstaan. Alhoewel ik een keer tegen jou heb gezegd dat je niet aan de was mag komen.”

Stephen: „Terwijl ik nooit iets fout heb gedaan met de was.”

Berdien: „Haha ja, en ik wel. Een wit slaapzakje dat roze is geworden.”

Stephen: „Je dacht vast: als ik het fout doe, doet hij het helemaal.”

Berdien: „We zijn best chaotisch. We eten bijvoorbeeld tussen vijf en acht. Ik heb ook geen schema’s wanneer ik precies ga schoonmaken.”

Tevreden leventje

Berdien: „Maandag en vrijdag heeft Stephen papadag, dus dan kan ik werken. En oma past woensdag op.”

Stephen: „Je doet ook superveel ’s avonds. Even foto’s bewerken of je mail. Ik heb het gevoel dat jij denkt dat het een paar minuten is, maar je mist ondertussen wel een halve aflevering van een serie.”

Berdien: „Ja, misschien werk ik best veel. We zijn blij zoals het gaat. Al wil ik wel ooit een huisje met een tuin.”

Stephen: „Dan moeten we meer verdienen en raak ik waarschijnlijk mijn papadagen kwijt, dat lijkt me heel moeilijk.”

Berdien: „Maar het maakt ons ook gelukkig dat we op zo’n goedkoop plekje zitten en gelukkig zijn.”

    • Charlotte van ’t Wout