Wat gebeurt er met een gezin als vader op een militaire missie gaat?

Een beeld uit de documentaire van DvhN/LC

“Wat er ook gebeurt de komende maanden, ik verlaat je niet.” Ferdinand Nicolai glimlacht minzaam als hij zijn vrouw Karin het hoort zeggen. De 32-jarige corporaal staat op het punt om te vertrekken naar Mali en weet niet goed hoe hij moet reageren. Ook hij vindt de missie spannend.

Het is een nieuwe ervaring, voor zowel Ferdinand als zijn 38-jarige vrouw Karin. Hij is weliswaar wel eens eerder uitgezonden, maar toen liet hij een leeg huis achter in Nederland. Nu is hij getrouwd en heeft hij een zoon en een dochter. En nog twee stiefkinderen, die Karin in een eerdere relatie kreeg.

Op missie naar een ver land

Nicolai is een van de vier militairen die de afgelopen tijd is gevolgd door het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. De regionale dagbladen wilden een beeld schetsen van wat er met de levens van gezinnen gebeurt zodra een militair wordt uitgezonden op missie, naar een ver, vreemd oord.

Een van de gevolgde militairen praat over het missen van zijn vrouw:

Voorafgaand aan de uitzending van ruim vier maanden lijkt de rolverdeling tussen Karin en haar man duidelijk:

“Waar hij zorgeloos lijkt, is zij vooral bang. Ze vindt het eng zegt ze terwijl de tranen opwellen. Hij glimlacht wat. Remco, de stiefzoon, tekent doodserieus wat figuurtjes onderaan de kalender in wording. Links van hem ligt een liniaal waarmee hij zwarte lijntjes trok voor 140 vakjes. Een dag per vak.”

Twee gemiste verjaardagen

Eenmaal in Mali, zo’n drie maanden later, begint ook Ferdinand de lange tijd van huis te voelen. Hij is net 33 geworden en zijn commandant kwam ’s middags langs met taart. Maar Ferdinand wil helemaal geen taart.

“Hij wil naar huis. Aan het werk ligt het niet. Dat bevalt hem goed, vooral het bouwen en timmeren. Ook zijn collega’s zijn prima kerels. Maar soms overvalt de twijfel hem. Is dit dan wat ik wil voor mijn kinderen? Hij heeft al twee verjaardagen van Alina en een van Henri gemist.”

Wim Schoo, een van de geportretteerde militairen, vertelt over zijn verblijf in Mali:

Een houten locomotief

Want Karin mag dan bewust voor hem – een lange, soms stugge militair - hebben gekozen, maar de kinderen hadden die keuze niet. Ferdinand brengt de avond van zijn verjaardag door in de werkplaats. Alleen. Hij maakt er een houten trein en wagonnetjes voor zijn zoontje Henri, die gek is op treinen.

“Even rolt hij met de locomotief over de werkbank. De wieltjes draaien goed. Nog 49 dagen.”

Een korte documentaire over Ferdinand Nicolai en zijn uitzending:

Lees het gehele verhaal over Ferdinand Nicolai, zijn drie collega’s en hun gezinnen op de website van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. (Leestijd = 38 minuten)

    • Joost Pijpker