In beeld

Vrouwen met wapens

Het leger wordt geassocieerd met masculiene arbeid en inspanningen, hoewel vrouwen bij defensie in veel westerse samenlevingen allang geen bijzonderherid meer zijn. Maar ook in culturen waar je het misschien niet direct verwacht spelen vrouwen een rol in de strijdkrachten. Zoals bij de Koerdische peshmergastrijders in Irak en Syrië, die sinds vorig jaar op het slagveld de strijders van Islamitische Staat treffen. Maar ook in andere landen in het Midden-Oosten, zoals Jordanië en Palestina, kunnen vrouwen gewoon toetreden tot het leger en de veiligheidstroepen. Op het strijdtoneel in Oost-Oekraïne zijn ze ook geen bijzonderheid. Persbureau Reuters stelde een reeks foto's samen van vrouwen met wapens.
Een vrouwelijke soldaat van het Syrische regeringsleger tijdens een missie in een voorstad van Damascus vorige maand.
Reuters / Omar Sanadiki
Twee vrouwelijke pro-Russische rebellen staan bij een monument tijdens een ceremonie ter herdenking van degenen die Donetsk beschermden tegen de Nazi's.
Reuters / Marko Djurica
De 26-jarige Ayesha Farooq is de enige pilote die in het Pakistaanse leger aan oorlogsmissies mag deelnemen. Hier gaat ze aan boord van een Chinees gevechtsvliegtuig in Sargodha, in het noorden van Pakistan.
Reuters / Zohra Bensemra
De Oekraïense Irina was medewerkster van een benzinepomp en is nu lid van een pro-Russische patrouille-eenheid in Makievka in het oosten van Oekraïne.
Reuters / Shamil Zhumatov
Vrouwelijke Noord-Koreaanse soldaten patrouilleren langs de oevers van de Yalu-rivier, in de buurt van de grens met China.
Reuters / Jacky Chen
Guevara, een Syrisch-Palestijnse vrouw, gefotografeerd in Aleppo in januari 2013.
Reuters / Muzaffar Salman
Vrouwelijke Koerdische peshmerga's tijdens trainingen ter voorbereiding op gevechten met Islamitische Staat in Irak.
Reuters / Ahmed Jadallah
Een vrouwelijke pro-Russische rebel neemt positie in bij het internationale vliegveld in Donetsk, waar de rebellen vorig jaar oktober in gevecht waren met het Oekraïense leger.
Reuters / Shamil Zhumatov
Een vrouwelijke Amerikaanse soldaat leest een tijdschrift op een basis in het Afghaanse Kandahar.
Reuters / Erik de Castro
Een vrouwelijke Koerdische peshmerga controleert haar wapens in de buurt van Ras al-Ain in Syrië.
Reuters
Vrouwelijke strijders ondergaan training in de Syrische stad Aleppo.
Reuters / Muzaffar Salman
Um Jaafar, een vrouw die vecht voor het Vrije Syrische Leger, met haar man Abu Jaafar en hun dochter Faten in hun huis in Aleppo.
Reuters / Muzaffar Salman
Vrouwelijke leden van de Jordaanse politie in actie in het Koning Abdullah Special Operations Trainingscentrum in hoofdstad Amman.
Reuters / Muhammad Hamed
Vrouwelijke leden van de Palestijnse veiligheidstroepen luisteren naar een instructeur tijdens een training in Jericho op de Westelijke Jordaanoever.
Reuters / Eliana Aponte
Een vrouwelijke strijder houdt een geweer vast tijdens een training in de Syrische stad Aleppo.
Reuters / Loubna Mrie