Uit NRC Handelsblad

De Britten waren altijd al dubbel over Europa, maar een ‘Brexit’ was nooit aan de orde. Maar de kritische bondgenoot drijft af.

Vrijwel iedereen gaat er nu van uit dat er een referendum over het Britse lidmaatschap komt. In elk geval als de Conservatieve Partij van premier David Cameron over twee weken de verkiezingen winnen. Dan moet hij zijn belofte gestand doen om vóór eind 2017 een ‘erin of eruit-referendum’ te houden.

Maar ook als Labour wint, moet het volk vermoedelijk over Europa oordelen. Labour-leider Ed Miliband heeft zich alvast gecommitteerd aan een wet die bepaalt dat verstrekkende Europese hervormingen, zoals het overdragen van meer bevoegdheden aan Brussel, óók aan een ‘erin of eruit-referendum’ onderworpen zijn.

Lees verder: Waarom is het Kanaal zo breed?

    • Titia Ketelaar