Totilas, totalloss?

Totilas was het beste paard ter wereld. Nu verdient de eigenaar vooral aan z’n sperma, niet aan wedstrijden.

Foto EPA

Het was een opvallende uitspraak van Paul Schockemöhle, in Welt am Sonntag. De Duitse oud-ruiter en fokker noemde de aankoop van wonderpaard Totilas een Fehlinvestition, een slechte investering.

In 2010 kocht Schockemöhle (70) de hengst voor naar verluidt 10 miljoen euro – het exacte bedrag wil hij niet noemen – van de Nederlandse ondernemer Kees Visser. Voormalig dressuuramazone Ann Kathrin Linsenhoff en haar man Martin Rath kochten de sportrechten voor hun zoon Matthias. Schockemöhle behield de fokrechten.

Met Rath kwam Totilas niet in de buurt van de successen die hij met zijn vorige berijder, Edward Gal, behaalde. De 14-jarige hengst stond vaak kreupel in zijn stal. Het tweetal zegevierde vorige zomer weliswaar bij de CHIO in Aken, maar Totilas raakte opnieuw geblesseerd. Paardenliefhebbers treuren om de teloorgang van ‘Toto’.

Doelde u met ‘slechte investering’ op de sportieve prestaties of de dekinkomsten?

Schockemöhle, vanuit het Duitse Mühlen: „Die twee gaan hand in hand. In het eerste jaar heb ik Totilas voor de dekdienst ingezet. Dat leverde 2 miljoen euro op. Daarna heb ik vooral inkomsten uit ingevroren sperma verworven. Het is moeilijk sperma af te nemen van een paard dat deelneemt aan wedstrijden. En de dekdienst brengt ook risico’s met zich mee [in 2013 struikelde Totilas tijdens het dekken van een kunstmerrie en blesseerde daarbij zijn knie]. Een paard dat vaak uitvalt kan zijn klasse niet demonstreren. Daardoor neemt de vraag naar zijn sperma af.”

Je kunt je afvragen of de dekdienst wel samen gaat met topsport. Denkt u achteraf niet: we hebben te veel van Totilas gevergd?

„Nee. Totilas kan die combinatie goed aan. Als hij ’s morgens dekt, loopt hij met gemak ’s middags een wedstrijd. Ook in dat opzicht bedrijft hij topsport. Maar nu nemen wij geen risico’s en concentreren wij ons op zijn sportcarrière. Hopelijk keert hij deze zomer terug in de piste. Rath en Totilas trainen hard onder leiding van Sjef Janssen [voormalig bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters].”

Vindt u Rath een waardig opvolger van Gal?

„Gal is een geweldig ruiter, maar als Totilas destijds kreupel was geweest, had ook hij niets kunnen uitrichten. Dat Rath even goede scores als Gal kan behalen, heeft hij vorig jaar in Aken bewezen. De twee versloegen de olympisch kampioene Charlotte Dujardin. Ik vind Totilas nog steeds het beste paard ter wereld. Als hij gezond blijft, nemen Rath en hij zonder twijfel deel aan de Olympische Spelen in Rio. Totilas vertoont geen ouderdomsverschijnselen en kan nog twee of drie jaar mee. Maar als hij opnieuw kreupel raakt, zetten wij hem volgend jaar weer in voor de dekdienst.”

Het valt al met al dus wel mee met die ‘slechte investering’.

„Ik had er meer van verwacht. Als u weet dat ik in een jaar tijd 2 miljoen euro aan sperma heb verdiend, kunt u zelf uitrekenen hoe snel ik mijn investering had terugverdiend. Maar goed, we gaan Totilas vroeg of laat weer inzetten voor de dekdienst. Als hij niet voortijdig overlijdt.”

Zijn daar aanwijzingen voor?

„Nee, hij verkeert momenteel in goede conditie, maar een paard kan natuurlijk altijd koliek [een verzamelnaam voor ondraaglijke buikpijn] oplopen.”

De stiefmoeder van Rath wil dat Totilas op haar landgoed wordt begraven. Acht u het uitgesloten dat het paard ooit doorverkocht wordt?

„Ja. Ann Kathrin Linsenhoff en ik zijn allebei eigenaar van Totilas en zitten op dezelfde golflengte. Ik heb twintig jaar gewacht op een karakterpaard als Totilas: sterk, elastisch en met een geweldig brein. Ik zou wel gek zijn als ik hem van de hand zou doen.”

    • Danielle Pinedo