Topman Schiphol: inkomen van negen ton is verdedigbaar

Jos Nijhuis, bestuursvoorzitter van Schiphol, vindt zijn inkomen van in totaal 900.000 euro gerechtvaardigd. „Ik kan mijn salaris uitstekend voor mezelf verantwoorden. Ik vind het geen exorbitante beloning.” Nijhuis zegt dat tegen deze krant. Hij reageerde niet eerder op de ophef die ontstond over zijn bonus over 2014.

Naast zijn vaste salaris van 390.000 euro ontving Nijhuis een bonus van 370.000 euro, 95 procent van het vaste salaris. In het nieuwe beloningsbeleid van het ministerie van Financiën (70 procent eigenaar van Schiphol) geldt een plafond van 20 procent variabel inkomen. Nijhuis valt nog onder het oude regime omdat zijn arbeidscontract eerder werd gesloten. Op de inkomensranglijst van bestuurders van staatsdeelnemingen staat Nijhuis tweede na Gerrit Zalm van ABN Amro.

Volgens Nijhuis is zijn beloning gerechtvaardigd vanwege de complexiteit en de commerciële aspecten – zoals beheer van vastgoed en winkels. Het aantal werknemers van Schiphol is relatief bescheiden: 2.000.

Nijhuis begrijpt dat minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vorige week zei dat de balans tussen zijn vaste en variabele inkomen „niet goed” is. Nijhuis: „Hij moet zich natuurlijk in het politieke speelveld verantwoorden. Ik begrijp dat wel. Hij moet reageren op het maatschappelijke sentiment. Dat is zijn rol, zijn verantwoordelijkheid.”

    • Mark Duursma