Toeren met de grote jongens

De komende dagen zouden honderen Russische motorrijders naar Polen trekken om de Sovjetzege op nazi-Duitsland te herdenken. Maar Polen wil niet dat ze komen.

De Nachtwolven staan op de sanctielijst van Washington, en zijn de favoriete motorclub van Poetin. Foto Ivan Sekretarev/ AP

Ze komen er niet in. Dat is na enige aarzeling de reactie van de Poolse regering op de aangekondigde doortocht van een groep Russisch-nationalistische bikers. Die zouden vanaf vandaag door Oost-Europa richting Berlijn rijden om daar 70 jaar Sovjet-overwinning op de nazi’s te vieren.

Het vooruitzicht op een triomfantelijke parade van motorclub Nachtwolven – de favoriete motorclub van president Poetin, met als motto ‘Waar we ook zijn, daar is Rusland’ – veroorzaakte veel commotie.

Veel Polen zien de triomf van het Rode Leger niet als bevrijding, maar als bezetting. Een groep Poolse motorrijders had weliswaar opgeroepen tot gastvrijheid en beloofde de Russen te escorteren, maar duizenden anderen protesteerden heftig tegen hun komst via sociale en traditionele media.

Premier Ewa Kopacz sprak over een provocatie. Uiteindelijk besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren dat Polen wegens een gebrek aan informatie over het reisschema geen veilige doortocht kon garanderen. Politieke overwegingen speelden niet mee, aldus een woordvoerder.

Maar volgens Sergej Andrejev, de Russische ambassadeur in Warschau, paste de beslissing in „de context van de verslechtering van Russisch-Poolse relaties aan de vooravond van de Dag van de Overwinning” – 9 mei, de viering van de Russische overwinning op nazi-Duitsland.

Poetin op een Harley-driewieler

Poetin vergezelde de motorrijders herhaaldelijk op zijn eigen Harley-driewieler en laat zich graag fotograferen naast hun leider Aleksandr Zaldostanov, bijnaam ‘De Chirurg’. Die bebaarde reus was fakkeldrager op de Spelen in Sotsji en kreeg een erepenning voor zijn bijdrage aan de ‘patriottische jeugdopvoeding’. De Nachtwolven zien zichzelf als verdedigers van traditionele Russische waarden.

Volgens de Amerikaanse regering is het patriottisme van de club allesbehalve onschuldig. Zij plaatste hen vorig jaar op de sanctielijst, onder meer wegens betrokkenheid bij de bestorming van het marinehoofdkwartier in Sebastopol, het ronselen van strijders voor de Donbas en de ontvoering van een Oekraïense grenswacht.

Vorig jaar vierde de motorclub op de Krim de annexatie van het schiereiland met een klank- en lichtspel vol verwijzingen naar Oekraïens fascisme en westerse complotten. „Vijanden die ons haatten, vermoordden de Sovjetstaat, namen zijn territorium en zijn leger af. De nieuwe strijd tegen het fascisme is onontkoombaar”, verkondigde Zaldostanov toen. Gisteravond zei hij dat hij niet verrast was over het Poolse besluit. Volgens het Russische staatspersbureau Interfax heeft hij gisteren gezegd dat de rit gewoon door zou gaan zaterdag. „Als we onze rit zouden opgeven, kunnen we net zo goed alles opgeven.” Toen werd gevraagd wanneer hij dan de grens met Polen zou oversteken, was het antwoord: „Ik wil niet al onze plannen bekendmaken.”

    • Roeland Termote