Vast ook geen Nederlandse winnaar in Luik morgen

Peloton tijdens de beklimming van de Cote de Saint Roch tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.
Peloton tijdens de beklimming van de Cote de Saint Roch tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. ANP / Bas Czerwinski

In meer dan honderd jaar won een Nederlander slechts drie keer. Van Luik fietsen naar Bastenaken en weer terug is iets wat wij blijkbaar niet beheersen. Het zijn dan ook ruim 250 kilometers over onaangenaam steile heuvels. De voortekenen voor morgen zijn vanuit Hollands oogpunt dan ook niet best.

Luik-Bastenaken-Luik: niet voor Nederlanders

Omdat de voorjaarsklassiekers van 2015 tot nog toe een uitermate schraal resultaat vertonen voor het Nederlandse wielrennen. De tweede plaats van Niki Terpstra die kort voor de meet alsnog werd gepakt door Ian Stannard in de openingsklassieker Omloop het Nieuwsblad eind februari bleek een voorbode. Want meer dan nog een troostplek zat er daarna niet meer in.

Zowel in de ‘monumenten’ Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen als in semiklassiekers Kuurne-Brussel-Kuurne, Gent-Wevelgem of de Waalse Pijl: geen Nederlander die wint.

Toegegeven, Terpstra werd ook in De Ronde met de finish op reikafstand jammerlijk verschalkt door de ontembare Alexander Kristoff. En Lars Boom was een beetje dichtbij in Roubaix maar geloofde nooit in een zege. Dus, weinig wijst (of eigenlijk niets) wijst op een Nederlandse zege in de al weer voorlaatste klassieker van het jaar.

Want Terpstra en Boom, de enigen die zich echt lieten zien dit voorjaar, rijden niet in Luik-Bastenaken-Luik. Het parcours van ‘La Doyenne’ leent zich niet voor onze hardrijders. Klimbenen van Bauke Mollema (Trek) of Laurens ten Dam (Lotto-Jumbo) zijn een bruikbaarder attribuut, maar beide heren komen terug van blessures en beantwoorden niet aan het winnaarsprofiel zoals zich dat de laatste jaren heeft laten optekenen: een Valverde, een Gilbert, godsamme zelfs een Vinokoerov.

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema A day to forget. Really disappointed. I missed the legs and explosiveness in the final. Focus on Flèche and LBL now. #AGR2015

Met Mollema, teleurgesteld na de Amstel Gold Race afgelopen zondag, hebben we dus een verre outsider. Wat dat betreft kunnen we minstens net zo goed de aandacht vestigen op Tom-Jelte Slagter (Canondale) of Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo). En ach, waarom niet: Johnny Hoogerland (Roompot) is altijd leuk om te volgen.

Maar de echte kanshebbers? Dan Martin op 1. De winnaar van 2013 lag vorig jaar ook prima op koers voor een zeldzame prolongatie van winst in Luik-Bastenaken-Luik totdat hij in de laatste bocht ineen sop z’n snufferd lag.

https://youtu.be/VA85QbkzQLA?t=2h40m30s

Simon Gerrans won en is ook nu de afmaker bij uitstek die kans lijkt te hebben op de zege. En als derde toch zeker wereldkampioen en Amstel Gold-winnaar Michal Kwiatkowski.

En daarmee is eigenlijk een nieuw profiel ontstaan: de hardrijders die ook goed vele korte doch steile klimmetjes als morgen La Redoute en Stockeu verteren en dan nog voldoende over hebben om in de laatste vijf kilometer - waar tegenwoordig zoveel klassiekers pas beslist worden - een of meerdere renners te lossen. En zo eentje fietst sinds Adri van der Poel in 1988 blijkbaar niet meer rond in Nederland.

En dan verder nog…

  • Vladimir Klitsjko (39), broer van burgemeester van Kiev Vitaly, bokst in Madison Square Garden om de wereldtitel zwaargewicht. Tickets in New York kosten tussen de 100 en 1.000 dollar en Bryant Jennings (30) is de uitdager. Klitsjko, alias Dr. Steelhammer, is favoriet met 63 partijen gebokst waarvan hij er 53 met een knock-out won. Jennings heeft pas negentien profpartijen achter z’n naam maar won ze allemaal (10 KO’s).
  • Een kraker in de onderste regionen van de eredivisie. Heracles speelt vanavond bij NAC een zogenoemde 6-punten wedstrijd: winst voor de Almeloërs betekent ‘veilig’ want een praktisch onoverbrugbaar gat met de Bredanaars die dan veroordeeld zijn tot nacompetitie. Verlies voor Heracles stelt beide clubs op gelijke hoogte met degradatievoetbal als zeer reële optie.
    • Jules Seegers