schommelende hersens

None

Fietsen is niet geheel ongevaarlijk. Wanneer je bij een val op (hoge)snelheid op je hoofd landt, schommelen de hersenen als het ware in de schedel. Dit kan hersenletsel veroorzaken. De Zweedse neurochirurg Hans von Holst en onderzoeker Peter Haldin ontwikkelden een beschermingssysteem voor valhelmen om die zogenaamde rotatie-impact te minimaliseren: MIPS (Multidirectional Impact Protection System).

Met MIPS uitgevoerde helmen zijn voorzien van een gladde plastic laag tussen de padding en de harde buitenlaag. Die extra laag kan ‘los’ bewegen ten opzichte van de buitenlaag die de eerste klap opvangt. Wanneer de helm de grond raakt, zorgt de bewegingsruimte tussen de twee lagen dat een deel van de valenergie en rotatiesnelheid wordt geabsorbeerd.

Een fabrikant die deze techniek toepast, is Giro. De Savant is een lichtgewicht fietshelm in klassieke racestijl met goede ventilatie, een comfortabele pasvorm en dus voorzien van MIPS technologie.

Martijn Boot