Russische Nachtwolven zijn niet welkom in Polen

Polen heeft de grens gesloten voor een Russische motorclub die in Berlijn de overwinning op de nazi’s wil herdenken.

Poetin en Zaldostanov, de leider van motorclub Nachtwolven, in 2010. Foto AFP

Ze komen er niet in. Dat is na enige aarzeling de reactie van de Poolse regering op de aangekondigde doortocht van een groep Russisch-nationalistische bikers. Die zouden vanaf vandaag door Oost-Europa richting Berlijn rijden om daar 70 jaar Sovjet-overwinning op de nazi’s te vieren.

Het vooruitzicht op een triomfantelijke parade van motorclub Nachtwolven – de favoriete motorclub van president Poetin, met als motto ‘Waar we ook zijn, daar is Rusland’ – veroorzaakte veel commotie.

Veel Polen zien de triomf van het Rode Leger niet als bevrijding, maar bezetting. Een groep Poolse motorrijders had weliswaar opgeroepen tot gastvrijheid en beloofde de Russen te escorteren, maar duizenden anderen protesteerden heftig tegen hun komst via sociale en traditionele media.

Premier Ewa Kopacz sprak over een provocatie. Gisteren besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Polen wegens een gebrek aan informatie over hun reisschema geen veilige doortocht kon garanderen. Politieke overwegingen speelden niet mee, aldus een woordvoerder. Maar volgens Sergej Andrejev, de Russische ambassadeur in Warschau, paste het besluit in „de context van de verslechtering van Russisch-Poolse relaties aan de vooravond van de Dag van de Overwinning” – 9 mei, als de Russen de overwinning op nazi-Duitsland vieren.

Poetin op een Haley-driewieler

Poetin vergezelde de motorrijders herhaaldelijk op zijn eigen Harley-driewieler en laat zich graag fotograferen naast hun leider Aleksandr Zaldostanov, bijnaam ‘De Chirurg’. Die bebaarde reus was fakkeldrager op de Spelen in Sotsji en kreeg een erepenning voor zijn bijdrage aan de ‘patriottische jeugdopvoeding’. De Nachtwolven zien zichzelf als verdedigers van traditionele Russische waarden.

Volgens de Amerikaanse regering is het patriottisme van de club allesbehalve onschuldig. Zij plaatste hen vorig jaar op de sanctielijst, onder meer wegens betrokkenheid bij de bestorming van het marinehoofdkwartier in Sebastopol, het ronselen van strijders voor de Donbas en de ontvoering van een Oekraïense grenswacht.

Vorig jaar vierde de motorclub op de Krim de annexatie van het schiereiland. „Vijanden die ons haatten, vermoordden de Sovjetstaat, namen zijn territorium en zijn leger af. De nieuwe strijd tegen het fascisme is onontkoombaar”, verkondigde Zaldostanov toen.

Vrijdagavond zei hij niet verrast het zijn over het Poolse besluit. Tegen het Russische staatspersbureau Interfax zei hij echter toch te zullen gaan: „Als we onze rit zouden opgeven, kunnen we net zo goed alles opgeven.”

    • Roeland Termote