Russische motorclub begint aan tocht ondanks Pools verbod

Zo’n twintig leden van een Russische nationalistische motorclub zijn begonnen aan een omstreden tocht naar Berlijn, waar zij het zeventigjarig jubileum van de overwinning op de nazi’s willen herdenken. Polen heeft gezegd de motorrijders tijdens hun doortocht te weren.

Archieffoto uit 2011 van voorman van de Russische motorclub Nachtwolven Alexander Zaldostanov met de toenmalige Russische premier (tegenwoordig president) Vladimir Poetin. Foto: AP / Ivan Sekretarev

Zo’n twintig leden van een Russische nationalistische motorclub zijn begonnen aan een omstreden tocht naar Berlijn, waar zij het zeventigjarig jubileum van de overwinning op de nazi’s willen herdenken. Polen heeft gezegd de motorrijders tijdens hun doortocht te weren.

Dat meldt persbureau AP. Het gaat om de motorclub Nachtwolven, met het motto: ‘Waar we ook zijn, daar is Rusland’. De tocht zou moeten gaan van Moskou via Polen naar Berlijn. Daar willen de Nachtwolven op 9 mei de overwinning op nazi-Duitsland vieren. De club heeft politieke banden; de Russische president Poetin vergezelde de motorrijders herhaaldelijk op zijn eigen Harley-driewieler.

Polen kan ‘geen veilige doortocht garanderen’

Het plan van de Nachtwolven veroorzaakte veel commotie in Polen, schrijft correspondent Roeland Termote vandaag in NRC Handelsblad:

“Veel Polen zien de triomf van het Rode Leger niet als bevrijding, maar bezetting. Een groep Poolse motorrijders had weliswaar opgeroepen tot gastvrijheid en beloofde de Russen te escorteren, maar duizenden anderen protesteerden heftig tegen hun komst via sociale en traditionele media.”

Gisteren maakte Polen bekend de bikers bij de grens te weren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf als reden dat het wegens een gebrek aan informatie over hun reisschema geen veilige doortocht kon garanderen. Politieke overwegingen speelden niet mee, aldus een woordvoerder.

Volgens Sergej Andrejev, de Russische ambassadeur in Warschau, past het besluit in “de context van de verslechtering van Russisch-Poolse relaties aan de vooravond van de Dag van de Overwinning”.

Bikers hopen verbod te omzeilen

De Nachtwolven waren van plan om de grens over te steken in de regio Brest in Wit-Rusland. Na de bekendmaking van Polen de Nachtwolven te willen weren, zei clubleider Alexander Zaldostanov het verbod te willen omzeilen door de bikers individueel verschillende grensposten te laten passeren.

Lees verder in NRC handelsblad (€): Russische Nachtwolven zijn niet welkom in Polen

    • Eva de Valk