Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Bijna 900 doden na zware aardbeving in Nepal

Inwoners van Kathmandu zoeken een veilig heenkomen bij een school nadat de Nepalese hoofdstad door een zware aardbeving werd getroffen.
Inwoners van Kathmandu zoeken een veilig heenkomen bij een school nadat de Nepalese hoofdstad door een zware aardbeving werd getroffen. Foto Reuters / Navesh Chitrakar

Nepal is vanmiddag lokale tijd opgeschrikt door een zware aardbeving, als gevolg waarvan honderden doden zijn gevallen. De beving, die zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van hoofdstad Kathmandu plaatsvond, had een kracht van 7,9 op de Schaal van Richter. Trillingen als gevolg van de aardbeving waren tot in India, Pakistan en Bangladesh te voelen.

Het dodental loopt met het uur in rap tempo op. Rond half vier vanmiddag meldde de lokale politie aan persbureau Reuters dat het dodental inmiddels op 876 staat. Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak een uur eerder nog van 758 slachtoffers. In Kathmandu vielen zeker 467 doden.

Niet alleen in Nepal zelf, maar ook in de buurlanden vallen slachtoffers door de aardbeving. De Indiase autoriteiten hebben de dood van minstens twintig mensen gemeld en ook vielen er in India tientallen gewonden. In Bangladesh kwamen volgens de lokale televisie daar twee mensen om en raakten honderd mensen gewond door de trillingen. Ook in China en Tibet vielen doden, meldt het Chinese staatspersbureau:

Twitter avatar XHNews China Xinhua News BREAKING: 2 Chinese dead after powerful #earthquake hits #Nepal, says Chinese embassy
Twitter avatar XHNews China Xinhua News Strong #earthquake in Nepal also kills 5 and seriously injures 13 in Tibet, southwest China

Bekijk hier beelden van de verwoesting in Kathmandu:

Ook slachtoffers op Mount Everest

Door de aardbeving zijn ook bergbeklimmers in de Himalaya in de problemen geraakt. De krachtige beving veroorzaakte een lawine die volgens het Nepalese ministerie van Toerisme aan zeker acht klimmers het leven kostte. Tientallen anderen raakten gewond. Of er buitenlanders onder de slachtoffers zijn is nog onduidelijk.

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold, die ongedeerd bleef, beschrijft in een update op zijn blog wat er vanochtend op de Mount Everest gebeurde:

“Liggend in mijn tent lijkt het alsof iemand aan mijn tent aan het schudden is. (..) Niet veel later gaat het schudden van de tent over in het schudden van de grond. Harder en harder. Ik realiseer mij: aardbeving!! (..) Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen.”

De Roemeense bergbeklimmer Alex Gavan twitterde dat hij moest rennen voor zijn leven en dat er veel bergbeklimmers op de Mount Everest waren op het moment van de aardbeving:

Twitter avatar AlexGAVAN Alex Gavan Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori.Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain.

Een andere bergbeklimmer, Daniel Mazur, meldt dat het basiskamp op de Everest “zwaar beschadigd” is door de lawine en dat zijn team vastzit op de berg:

Twitter avatar danielmazur Daniel Mazur A Massive earthquake just hit Everest. Basecamp has been severely damaged. Our team is caught in camp 1. Please pray for everyone.

April en mei behoren tot de populairste maanden om de Mount Everest te beklimmen, totdat het eind mei begint te regenen en wolken het zicht sterk verslechteren. Vorig jaar april kostte een lawine net boven het basiskamp aan zestien Nepalese gidsen het leven.

Beroemde Toren van Bhimsen ingestort

Als gevolg van de beving zijn verschillende huizen en gebouwen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu ingestort, melden ooggetuigen. Onder de ingestorte gebouwen zouden eeuwenoude tempels zijn en de beroemde negentiende-eeuwse Toren van Bhimsen (Dharara) zijn. De toren is sinds tien jaar open voor het publiek en heeft een balkon op de achtste verdieping. Als gevolg van het instorten zouden minstens vijftig of wel honderden mensen vastzitten, melden lokale media. Reddingswerkers zouden de eerste lichamen inmiddels onder het puin vandaan vandaan hebben gehaald.

Twitter avatar ibnlive CNN-IBN News #NepalQuake First images of Dharahara, a 9-storey tower that has fallen. 400 people reportedly trapped http://t.co/T0ivPnMlYJ

Inwoners op straat uit vrees voor naschokken

De Nepalese minister van Informatie zei eerder vandaag tegen de Indiase tv-zender NDTV dat er veel berichten zijn over zware schade in en rond de hoofdstad. Het gebied rond Kathmandu is met bijna 2,5 miljoen inwoners dichtbevolkt en de gebouwen in de hoofdstad zijn veelal van povere kwaliteit. Volgens een verslaggever van Reuters gingen veel inwoners van Kathmandu na de beving de straat opgegaan uit vrees voor naschokken.

Een kaartje met daarop Pokhara, waar het epicentrum van de beving was:

De lokale journalist Guna Raj Luitel plaatste vlak na de beving tweets met eerste updates:

Twitter avatar gunaraj Guna Raj Luitel Terrible #earthquake in #Nepal. Just saved ourselves. Don’t know how many killed. Roads are blocked already. http://t.co/qsxITz0n1P
Twitter avatar gunaraj Guna Raj Luitel People are in open space due to fear. #earthquake #Nepal http://t.co/9gzL9HvPeg

Beving gevoeld in India en Pakistan

De beving vond volgens onderzoekscentrum U.S. Geological Survey plaats op slechts twee kilometer diepte. Trillingen als gevolg van de beving werden gevoeld door inwoners van de Indiase hoofdstad New Delhi, andere grote steden in India en de Pakistaanse stad Lahore.

De Indiase premier Narenda Modi zei op Twitter dat India alles zal doen om Nepal bij te staan:

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi We are in the process of finding more information and are working to reach out to those affected, both at home & in Nepal.

De Britse premier Cameron twitterde woorden van dezelfde strekking:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Shocking news about the earthquake in Nepal - the UK will do all we can to help those caught up in it.

‘Geen meldingen Nederlanders in Nepal’

Er zijn nog geen berichten over Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Nepal, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend weten aan persbureau ANP. Nederland heeft geen ambassade in Nepal, maar krijgt informatie van de Nederlandse ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi. Daar zijn nog geen meldingen binnengekomen van Nederlanders die getroffen zijn door de beving.

Hoeveel Nederlanders er op dit moment in Nepal zijn, kan het ministerie niet zeggen. Het Himalayaland is populair bij toeristen die er bergen beklimmen of trektochten maken.

Dit bericht wordt voortdurend geactualiseerd.