Rebellen veroveren beruchte Syrische stad - zeker zestig doden

Inwoners van Idlib met de vlag van Al-Nusra nadat de rebellen de stad vorige maand op het regeringsleger hadden veroverd.
Inwoners van Idlib met de vlag van Al-Nusra nadat de rebellen de stad vorige maand op het regeringsleger hadden veroverd. Foto Reuters / Hosam Katan

Syrische rebellengroepen hebben voor het eerst in de nu al bijna vier jaar durende Syrische burgeroorlog grote delen van de noordwestelijke stad Jisr-al-Shughour veroverd op het Syrische regeringsleger. Dat meldden Syrische activisten in de stad. In de straten van de stad zouden de lichamen van zeker zestig soldaten van het regime zijn gevonden.

Onder de rebellen die delen van Jisr-al-Shughour hebben ingenomen zijn strijders van Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. De rebellen waren volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOM), een organisatie die de Syrische burgeroorlog monitort, de afgelopen dagen in zware gevechten verwikkeld met het regeringsleger. De Syrische staatstelevisie bevestigde dat vanochtend door te melden dat het leger “flinke strijd” moet leveren in Jisr-al-Shughour. Volgens het SOM ontvluchten regeringssoldaten de stad.

Stad speelde belangrijke rol bij begin opstand

Jisr-al-Shughour ligt op een weg tussen de kuststad Latakia en de tweede stad van Syrië, Aleppo. De stad speelde een cruciale rol bij het begin van de opstand. In juni 2011 zouden “gewapende terroristische groepen” meer dan 120 agenten en militairen hebben gedood in de stad, waarna het Syrische leger een strafcampagne begon in de stad en de controle weer overnam. Sindsdien heeft het leger er de macht weten te behouden, terwijl de opstand oversloeg naar andere delen van het land.

De problemen van het Syrische regime in Jisr-al-Shughour passen in een trend van de laatste weken. Het regime-Assad lijkt militair gezien steeds meer terrein te verliezen in het noorden, waar de rebellen toch al sterk stonden. Vorige maand veroverden islamitische rebellengroepen Idlib, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

    • Pim van den Dool