Niet geweld, maar gezondheidszorg centraal in nieuwe propagandavideo IS

De Australische medewerker in een ziekenhuis in Raqqa in een propagandavideo van IS.
De Australische medewerker in een ziekenhuis in Raqqa in een propagandavideo van IS. Still Youtube

Terreurgroep de Islamitische Staat (IS) heeft een propagandavideo uitgebracht waarin niet geweld, maar gezondheid centraal staat. De video toont verschillende Arabisch sprekende mannen in een ziekenhuis in de Syrische stad Raqqa en een Australische ziekenhuismedewerker die westerse artsen oproept om zich aan te sluiten bij IS.

De Australische arts werkt op de kraamafdeling en wordt gefilmd terwijl hij met een pasgeboren baby door het ziekenhuis loopt. Hij zegt er spijt van te hebben dat hij niet eerder naar het door IS beheerste gebied is afgereisd en vraagt westerse artsen en verplegers hetzelfde te doen. Er is volgens hem geen tekort aan medicijnen of apparatuur, wel aan geschoold medisch personeel.

Bekijk hier de video (de Australische medewerker verschijnt na ongeveer tien minuten):

https://www.youtube.com/watch?v=RpCl1Bb274s

Verwijzing naar Britse gezondheidszorgsysteem NHS

De video spreekt van de “Islamic State Health Service”, afgekort “ISHS”. Dat is een verwijzing naar het Britse gezondheidszorgsysteem National Health Service (NHS), schrijft de BBC. Onder meer het logo van de NHS is afgekeken. De verwijzing naar het Britse gezondheidssysteem moeten laten zien dat IS beoogt een normaal functionerende staat op te bouwen.

IS staat bekend om zijn propagandafilmpjes. Daarvoor heeft de terreurgroep een eigen mediacentrum, genaamd Al-Hayat (‘Het leven’), was eerder te lezen in NRC Handelsblad:

“Die propaganda-afdeling is ook verantwoordelijk voor de onthoofdingsvideo’s met Hollywood-achtige uitstraling. Daarnaast heeft het mediacentrum een afdeling die het magazine Dabiq maakt, met verhalen over de ‘ware islam’ en het leven in het kalifaat.”

Geweld en het goede leven

In veel van de video’s van IS staat geweld centraal: journalisten en groepen christenen werden voor de camera op gruwelijke wijze onthoofd, een ontvoerde Jordaanse piloot levend verbrand.

Anderzijds hoopt IS leden te rekruteren door filmpjes te verspreiden die suggereren dat het goed toeven is in het kalifaat. Zo verscheen eerder een IS-video met kinderen in een pretpark, waarin religieuze liederen over vrede en het goede leven zijn te horen. In de video zegt een man met een kind op zijn arm: “Het is hier veilig. Vroeger waren er checkpoints, maar die zijn er nu niet meer. Allemaal met dank aan God. Insha’Allah blijft dit land alleen voor de moslims.” Ook de ziekenhuisvideo is te scharen onder de categorie ‘het goede leven’.

De filmpjes geven een vertekend beeld van het succes van IS, aldus NRC Handelsblad:

“Het lijkt alsof de terreurgroep overal aanwezig is en aan de winnende hand is. Wat er precies op de grond gebeurt, valt niet te controleren omdat journalisten geen toegang hebben tot door IS beheerde gebieden.”

Lees verder in NRC Handelsblad (€): Zo lok je volgelingen naar het kalifaat

Zie ook: Hoe activisten in Raqqa hun leven wagen om IS te ontmaskeren

    • Eva de Valk