Op campagne - het echte werk

Sommige partijleiders mogen dan huiverig zijn voor contact met kiezers, voor de meeste kandidaten bestaat de campagne uit weinig anders dan lopen, lopen, lopen en aankloppen, aankloppen, aankloppen. En dat heeft nut.

Gisteren was ik een paar uur op stap met Julian Huppert, het LibDem-Lagerhuislid voor Cambridge. In de peilingen doen de liberalen het niet goed: 8 procent volgens de jongste prognose van YouGov. Maar - zoals ik al eerder schreef - het gaat niet om het landelijk percentage stemmen, maar om het aantal zetels.

Twitter avatar YouGov YouGov London: Lab lead at 12 - YouGov / Evening Standard results - Con 32%, Lab 44%, LD 8%, UKIP 10% http://t.co/6cTKSeOQcY http://t.co/A2o3K5BWBw

Omdat er zijn nooit veel veilige liberale zetels geweest, investeerden de LibDems in persoonlijk contact. Mede daardoor kregen ze in 2010 uiteindelijk 57 zetels.

Na nog geen minuut riep een meneer uit een auto: ,,Julian, ik denk erover op jou te stemmen.” Ergens anders leunde iemand uit een open raam: ,,Meneer Huppert, meneer Huppert”, zwaaide hij. En bekende: ,,In mijn jongere en actievere jaren was het Mevrouw Thatcher voor mij, nu bent u het.” Zelfs een man en vrouw die met een bord voor de Green Party sjouwden, riepen gedag. ,,Wij zijn ook maar de voetsoldaten”, zei de man verontschuldigend.

Foto: Titia Ketelaar

Foto: Titia Ketelaar

Huppert fietst veel door de stad (hij was de afgelopen vijf jaar de vicevoorzitter van de parlementaire fietscommissie), en zegt dat dat onder meer helpt. ,,Kiezers kennen mijn gezicht. Ik ben een mens voor ze, niet louter een naam op een bord.”

Hij komt bovendien uit Cambridge. ,,Dat betekent meer dan welke steun van welke partijprominent ook. Ik heb een heel netwerk: schoolvrienden, mensen die ik ken van karate, en van vrijwilligerswerk. Mijn juf van de lagere school bijvoorbeeld is van nature geen LibDem-stemmer, maar ze kent mij.”

Zijn strijd is moeilijker dan vijf jaar geleden, vertelde hij. Cambridge is weliswaar een,,liberaalgezinde stad”. Maar ditmaal hebben de LibDems vijf jaar coalitie achter de rug, en de samenwerking met de Conservatieven wordt hen niet overal in dank afgenomen. Toen was Labour impopulair, nu niet meer - aan de borden en posters op straat te zien. Waarvan er overigens net zoveel Hupperts naam dragen.

Het was ook interessant om te zien hoe geavanceerd de LibDem-database is. Waar Labour en de Conservatieven mankracht uit de VS hebben ingehuurd, kochten de liberalen een app. Hupperts hele route voor deze middag flyeren - en per huis wie er woont, stemgerechtigd is, wat er eerder is gestemd, hoe vaak er al is aangebeld - stond in zijn telefoon.

,,Op ontelbaar veel deuren”, klopte Huppert. Niet alleen de laatste weken, maar de afgelopen vijf jaar. Gaat het hem lukken herkozen te worden? ,,Als ze zich in het stemhokje afvragen ‘wie wil ik als Lagerhuislid?’: ja. Als ze zich afvragen ‘krijg ik dan David Cameron weer als premier?’: ik weet het niet.

Cambridge-Ashcroft

De peiling van Lord Ashcroft voorspelt winst.

    • Titia Ketelaar