Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Nieuwe evacuaties na uitbarsting vulkaan in Chili

Zo’n tweeduizend bewoners zijn geëvacueerd uit het gebied rond de vulkaan Calbuco in Chili. De vulkaan, die woensdag uitbarstte, veroorzaakt modderstromen en stoot grote hoeveelheden as uit.

De vulkaan Calbuco.
De vulkaan Calbuco. Foto: EPA / Alex Vidal Brecas

Zo’n tweeduizend bewoners zijn geëvacueerd uit het gebied rond de vulkaan Calbuco in Chili. De vulkaan, die woensdag uitbarstte, veroorzaakt modderstromen en stoot grote hoeveelheden as uit.

De vulkaan in het zuiden van Chili barstte woensdag voor het uit en in de nacht van woensdag op donderdag nog een keer. De vulkaan ligt in de regio Los Lagos, zo’n 1.300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De uitbarsting kwam onverwacht, ook al wordt Calbuco gezien als een van de drie gevaarlijkste vulkanen van de in totaal negentig actieve vulkanen in Chili.

Vluchten naar Buenos Aires geannuleeerd

Tot en met donderdag zijn al vijfduizend mensen geëvacueerd, daar zijn nu nog tweeduizend mensen bijgekomen. Meerdere huizen en scholen zijn ingestort door het gewicht van de neergekomen as.

Ook het vliegverkeer ondervindt ernstige hinder van de vulkaan. Vluchten naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn de afgelopen dagen geannuleerd. Het kan nog weken duren voordat de vulkaan weer rustig is.


Terugkijken: spectaculaire video’s van de uitbarsting van Calbuco