Wandelen over het water van het Meer van Iseo

Foto Christo

Kunstliefhebbers over water laten lopen. Voor het eerst sinds de dood van zijn vrouw in 2009 heeft de Amerikaans-Bulgaarse inpakkunstenaar Christo (79) weer een groot en spraakmakend project aangekondigd: The Floating Piers, de drijvende dammen.

Volgens Christo is het project nog bedacht door zijn vrouw, en partner in zijn kunstprojecten, Jean-Claude. In juni zullen Monte Isola en San Paolo, twee eilanden in het Meer van Iseo in Noord-Italië, met glinsterende, zestien meter brede, gele wandelpaden met het vasteland worden verbonden. In totaal kan straks 4,5 kilometer over water worden gelopen. Het pad begint in het stadje Sulzano. Het is het eerste grote project van Christo sinds The Gates in 2005. Toen werden op de paden van het Central Park in New York 7.503 oranje poorten van stof geplaatst. Eerder pakte Christo onder meer de Pont Neuf in Parijs en de Rijksdag in Berlijn in.

De drijvende dammen worden gemaakt van 200.000 met lucht gevulde kunststof kubussen en gele nylon stof. Het 10 miljoen euro kostende project wordt gefinancierd met de verkoop van voorbereidende tekeningen, fotocollages en maquettes. Na zestien dagen zullen de dammen weer verdwijnen. (NRC)