Liefde is een moeilijk thema

Deze maand kunnen deelnemers aan de NRC-Nikon fotowedstrijd foto’s insturen rond het thema ‘Liefde’. Geen gemakkelijk onderwerp constateert Natalia Toret, fotoredacteur van NRC Handelsblad, die alvast grasduinde door de inzendingen.

“Liefde is een moeilijk onderwerp om te fotograferen en, heel eerlijk gezegd, zie je dat ook terug in de inzendingen. Er zitten nogal wat cliché-foto’s tussen. Veel zoenende koppeltjes. Dat zijn precies de foto’s die je tegenkomt als je zoekt op het onderwerp ‘liefde’ op een stocksite, waar foto’s staan over algemene onderwerpen die je illustratief bij stukken in de krant kunt plaatsen.”

“Kennelijk ervaren mensen ook vaak liefde voor dieren, er zitten opvallend veel dierenfoto’s bij. Ik heb nog nooit zoveel parende padden gezien. Mensen met hun huisdier zie je ook vaak. De vraag is of de liefde wederzijds is. Een groot deel van de foto’s oogt persoonlijk; míjn hond, míjn kat, míjn kind, míjn lief.”

“De foto die er voor mij echt uitspringt is een foto van een terloops moment; een oud stelletje in de keuken, op de rug gefotografeerd, de vrouw raakt de billen van haar man aan. Hij staat daar in zijn onderbroek, met een katheter, in het zachte licht van het ouderwetse lampje in de keuken. Dat is een klein moment van een liefde die al heel lang bestaat. Er zitten mooie details in de foto. Heeft de vrouw bubbeltjesplastic op haar hoofd? Of is het een badmuts en hebben ze net gedoucht? Je ziet de fotograaf zelf niet terug op de foto, alleen de drie lege glaasjes wijn op het aanrecht verraden zijn aanwezigheid.”

“Dit is ook de tip die ik zou willen meegeven: probeer als fotograaf een stap achteruit te nemen en jezelf uit het moment te halen. Ga eens de straat op, buiten je eigen comfortzone en probeer liefde te ontdekken buiten de veiligheid van je eigen bekende wereld.”

U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd.

    • Steffi Weber