Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: Zeg toch gewoon ‘patat’ in plaats van ‘friet’

Moeten we écht nog uitleggen dat het idioot is om ‘friet’ te zeggen? Helaas wel. Dit jaar werd in deze krant pas acht keer het woord ‘patat’ gebruikt, terwijl ‘friet’ dertien keer voorkwam. Stompzinnig, en wel hierom. Friet als zelfstandig naamwoord is een afgeleide van een adjectief (patates frites). Als je friet bestelt, bestel je dus eigenlijk iets gefrituurds. Voor hetzelfde geld krijg je een gefrituurd pantoffeldier. Dat moeten wij met z’n allen toch niet willen? Deze verderfelijke invloed uit de zuidelijke landsdelen moet stoppen. En snel.

Stelling: Ga spacecake uitdelen in de trein op Koningsdag

Het is zó betuttelend: al dagenlang klinkt op stations dezelfde lijzige mededeling dat op Koningsdag een ‘Oranjedienstregeling’ geldt en dat alcohol dan ten strengste verboden is in het NS-reservaat. Over drugs geen woord. Oké, roken is er sowieso verboden. Maar wietbaksels? Leuk voor de kinderen, één euro per plakje, drie voor 2,50. Gratis tip, gouden handel!

Stelling: Wij moeten dringend deneoliberaliseren

Weet je nog, 1945? Toen is ons land ontdaan van nationaal-socialistische elementen. Voor collaborateurs werden kampen ingericht, moffenhoeren (sorry: moffenprostituees) werden kaalgeschoren. Laat dat ons inspireren. Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog hoeven we niet te denazificeren, maar te deneoliberaliseren. De mensen die verantwoordelijk zijn voor die privatiseringen en economische ellende moeten eindelijk eens worden gestraft.

Stelling: Turkije moet uit de NAVO worden gezet

Vraagje. Hoe kunnen wij een militair verbond vormen met een natie die haar eigen misdaden (een genocide!) ontkent? Het Turkse volk weigert toe te geven dat het afstamt van beulen. Daarmee wordt de vertrouwensband tussen Turkije en de overige lidstaten ondermijnd. Kick dat rotland uit de NAVO, s.v.p.

Stelling: Het kabinet is gered – en dat is een hele opluchting

Niemand zat te wachten op wéér vervroegde verkiezingen. Het kabinet-Rutte mag verschrikkelijk zijn, maar er was en is geen alternatief. Wij, de kiezers zelf, hebben de VVD en PvdA in 2012 tot elkaar veroordeeld, hoewel het een beetje dom van deze twee partijen is geweest om toen D66 niet in de coalitie op te nemen. Een ‘bad-, bed- en broodcrisis’ zou het landsbelang geschaad hebben. De kwestie van rondzwervende ‘papierloze’ vluchtelingen is nu eenmaal onoplosbaar, welke maatregelen je ook neemt. Daar moeten we maar mee leren leven. Nederland kent grotere problemen, die gewoon een volwaardig kabinet vergen en geen politieke chaos.

Stelling: De mini-opinie is een achterlijke rubriek

Altijd maar weer die kwetsende meningen. Telkens weer die zure toon. Het is maar goed dat de rubriek wordt gecensureerd door de eindredactie, anders was het nog véél erger.

Stelling: We moeten de grenzen sluiten voor mensen met een buitenlandse achternaam

Zijn we eindelijk verlost van die dekselse Thierry Baudet.

en Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es