Limburgs bedrijf verdacht van rommelen met paardenvlees

De verwerking van paardenvlees. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Een bedrijf in Noord-Limburg wordt verdacht van het vervalsen van paardenpaspoorten, waardoor paarden die niet geschikt waren voor menselijke consumptie toch voor dat doel konden worden verkocht.

Dat meldt het Openbaar Ministerie. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft het bedrijf doorzocht en beslag gelegd op administratie, een woning, voertuigen en bankrekeningen.

Paardenpaspoort toont geschiktheid menselijke consumptie

Paarden moeten voorzien zijn van een chip en een daarbij horend paardenpaspoort met een medicijnverklaring. Daaruit kan worden opgemaakt of het paard geschikt is voor menselijke consumptie. Paarden die zijn behandeld met diergeneesmiddelen zijn daarvoor bijvoorbeeld meestal niet geschikt.

Het vermoeden is dat de eigenaar van het Limburgse bedrijf op markten paarden koopt die niet geschikt zouden zijn voor menselijke consumptie en vervolgens het paardenpaspoort zo zou aanpassen dat het lijkt alsof ze hiervoor wel geschikt zijn. Vervolgens zouden de dieren worden geëxporteerd en verkocht. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte en het vervoeren van tientallen paarden zonder geldig paspoort.

Gecoördineerde actie binnen Europa

De NVWA-IOD doorzocht daarnaast op verzoek van de Franse autoriteiten vijftien panden verspreid over het land wegens rommelen met paardenvlees. Daarbij zijn drie verdachten aangehouden. De Franse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd.

Het optreden maakt deel uit van een gecoördineerde actie van Eurojust (het EU-orgaan voor justitiële samenwerking) tegen illegale handel in paardenvlees in diverse Europese landen. Gisteren werd bekend dat bij de actie 26 arrestaties zijn verricht.

Lees ook in NRC Handelsblad (€): Of er nou toch paardenvlees in de diepvrieslasagne zat, blijft gissen en ‘De etiketten waren misschien van het paardenvlees afgewaaid’

    • Eva de Valk