Opinie

    • Georgina Verbaan

Koningsdag

Georgina Verbaan

Heb je de vlag al gestreken? Alle oude rommel naast de voordeur in een vermolmde kartonnen bananendoos gezet? Een stoepje afgeplakt? Waarvoor? Nou, voor Koningsdag natuurlijk. Wanneer dat is, vraag je? Eh, even kijken. Dat is drie dagen eerder dan Koninginnedag was, toch? Of vier? Wacht, ik zie het al. Het is op maandag. Ja, de 27ste. Nee, geen lekker getal. Dertig is zo heerlijk rond. Ook leuker qua feestversiering. Ballonnen en dergelijke. Een opgeblazen 3 en een opgeblazen 0 blijven veel beter staan dan een 2 en een 7. Zo’n 7 kukelt al snel om. Armoedig. Nee, het leeft niet echt hè, die hele Koningsdag? Wat zeg je? Je hebt er nog niet echt over nagedacht? Nee, had ik ook nog niet. Totdat ik tegen iemand zei: „Tot maandag, bij bodycombat!”

„Maandag? Nee joh, gek. Dat is Koningsdag!”

„Oh. Jammer.” Het schijnt te gaan regenen, ja. Een natte druilerige dag. Koud ook. Spullen verkopen op een kleedje zie ik even niet zo zitten. Of er wat te doen is? Ja, vast. Nee, ik weet ook niet wat. Nou, omdat ik me er dus nog helemaal niet in verdiept heb, daarom niet. Koninginnedag was toch anders, leuker. En ik hield helemaal niet van Koninginnedag. Gek is dat. Van Koningsdag vind ik eigenlijk helemaal niets. Waarom het ineens op 27 april gevierd wordt? Dat is toch de verjaardag van Willem-Alexander? Oh, je bedoelt waarom het vorig jaar op 26 april gevierd werd en dit jaar op de 27ste? Nou, omdat Wim-Lex op zondag graag in alle rust met z’n poten op tafel naar voetbal wil kijken, toch? Ja, hallo. Het is zíjn verjaardag, mag-ie? Als ik koning was zou ik het ieder jaar op een andere dag vieren. Al die verenigingen in de war. En bij het vooruitzicht van zon, hup een landelijke mailing eruit! ‘Dinsdag zult u dansen, onderdaan.’ Nee, niet met drie vingers in de lucht, nee. In godsnaam, laat mensen hun oksels gesloten houden. Die verschraalde bierlucht die daar op dergelijke dagen uit komt walmen. Vreselijk. Nee, ik verheug me ook niet op de aroma’s die uit al die natte ongewassen jassen zullen opstijgen maandag. Maar ja. Wat zeg je? Ja, dat is ook zo, zelf bier drinken is het enige wat helpt. Ook al lust ik het niet. We lopen maandag wel even langs, als het niet regent. Ja, waarschijnlijk ook als het wel regent. Is goed. Joe!

    • Georgina Verbaan