Japanner gearresteerd voor radioactieve drone

Onderzoekers hebben de drone die woensdag landde op het dak van de Japanse premier afgedekt met een blauw zeil. Foto: AP / Tsuyoshi Ueda

Een Japanse man is gearresteerd omdat hij eerder deze week een drone met een minuscule lading radioactief zand liet landen op het dak van het kantoor van premier Shinzo Abe. Hij deed dat om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie.

Volgens Japanse media heeft de 40-jarige man zichzelf aangegeven bij het politiebureau. Met zijn actie riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Het onbemande vliegtuigje richtte geen schade aan; de radioactieve straling was zeer laag.

Herstart twee kerncentrales Japan omstreden

Eerder deze week werden twee kerncentrales in het zuidwesten van Japan herstart. Dat ligt gevoelig, na de ramp met de kerncentrale bij Fukushima vier jaar geleden. Een week daarvoor besloot een andere rechter nog dat de veiligheidsrisico’s nog te groot waren voor heropening van een centrale aan de kust.

Na een grote tsunami bij Fukushima in 2011 ontstonden er lekken in drie van de zes reactoren. Alle 48 Japanse kernreactoren werden vervolgens gesloten. Kernenergie is voor Japan al decennialang de belangrijkste energiebron, voor de ramp was een derde van de gebruikte stroom nucleair. Sindsdien moet het land voor grote bedragen aan energie importeren. Premier Abe wil dat het land weer kernenergie gaat opwekken om de Japanse economie te laten groeien.

Abe kondigde vorig jaar aan de kerncentrales in het land weer te willen opstarten. Dat besluit leidde tot protesten in het land. Bekijk de In Beeld van destijds:

Lees ook in NRC Handelsblad (€): Rechter stopt Abe’s nucleaire droom 

    • Eva de Valk