Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

IS-strijders executeren 185 Iraakse militairen na overname basis

Iraakse soldaten bewaken de grens tussen Karbala en Anbar, twee provincies in Irak.
Iraakse soldaten bewaken de grens tussen Karbala en Anbar, twee provincies in Irak. Foto EPA / Alaa Al-Shemaree

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben vandaag 185 Iraakse militairen geëxecuteerd, onder wie een generaal en meerdere hoge officieren. De militairen waren in handen gekomen van de terreurgroep toen de islamisten gisteren hun legerbasis bij het Thartarmeer overnamen, zo melden Iraakse veiligheidsdiensten vandaag aan het Duitse persbureau DPA.

Het is volgens het persbureau aannemelijk dat de militairen geen ammunitie meer hadden, waardoor IS de basis betrekkelijk gemakkelijk kon innemen. Zeker 140 militairen werden ter plekke gedood. Nog eens 45 anderen werden meegenomen naar de stad Fallujah – zo’n vijftig kilometer ten zuiden van het meer - en daar gefusilleerd.

Grote delen West-Irak in handen

De executie is voor zover bekend een van de bloederigste aanvallen van IS op het Iraakse leger. Alleen na de val van Tikrit in Noord-Irak vielen meer doden, hoewel de aantallen uiteenlopen. DPA stelt dat daarbij 1.300 Iraakse soldaten omkwamen, terwijl andere media eerder van ongeveer 800 slachtoffers spraken.

Fallujah is een bolwerk van IS, dat grote delen van de West-Iraakse provincie Anbar in handen heeft. Het leger kondigde begin deze maand een offensief op de provincie aan, maar ook IS probeert meer grip te krijgen op de provincie. Fallujah ligt op ongeveer 70 kilometer ten westen van hoofdstad Bagdad.

Het Thartarmeer, even ten noorden van Fallujah: