Heracles doet goede zaken tegen NAC - Excelsior onderuit tegen PSV

Spelers van Heracles vieren een eerdere overwinning. Foto EPA / Erik Pasman

Heracles Almelo heeft vanavond goede zaken gedaan in het degradatieduel tegen NAC Breda. De Tukkers wonnen op bezoek bij de directe concurrent met 3-1 en ontlopen daardoor zo goed als zeker de nacompetitie. Met nog twee wedstrijden te spelen heeft Heracles namelijk zes punten meer dan NAC.

De ploeg uit Almelo heeft bovendien een veel beter doelsaldo dan de nummer 16 uit de Eredivisie. Heracles kan eigenlijk alleen nog afzakken tot onder de degradatiestreep als NAC twee keer met ruime cijfers wint en de Almeloërs zelf de laatste twee wedstrijden dik verliest. Toch kan NAC het degradatievoetbal nog ontlopen.

NAC houdt zicht op vijftiende plaats

De Brabanders hebben ondanks de nederlaag namelijk nog altijd Excelsior in het vizier, dat slechts drie punten meer heeft. Lang leek Excelsior die voorsprong vanavond te gaan uitbreiden naar zes punten, waarmee ook de Rotterdammers nagenoeg zeker zouden zijn van lijfsbehoud in de Eredivisie.

In eigen huis kwam Excelsior namelijk tot tweemaal toe op voorsprong tegen koploper PSV. De eerste keer gebeurde dat door een eigen doelpunt van Luuk de Jong en de tweede keer via een penalty van Jeff Stans. Via Georginio Wijnaldum en Memphis Depay kwam PSV echter beide keren weer op gelijke hoogte.

Rood voor PSV

De wedstrijd leek daarmee gespeeld, ook omdat PSV het laatste kwartier met tien man speelde, na een rode kaart van Nicolas Isimat. In de extra tijd liet Excelsior echter ook nog het gelijkspel door de vingers glippen: diep in de blessuretijd maakte Jurgen Locadia de winnende treffer voor PSV.

Naast NAC, Excelsior en Heracles kwam ook de vierde ploeg in de buurt van de degradatiezone vanavond in actie. Go Ahead was in de eigen Adelaarshorst niet opgewassen tegen FC Utrecht, dat met 0-2 won. Twee keer was het de Franse Sébastien Haller die het doel trof. Go Ahead blijft daardoor zeventiende.

De stand onderin de Eredivisie is na vanavond als volgt:

Plek Club Gespeeld Punten Doelsaldo
14. Heracles Almelo 32 34 -16
15. Excelsior 32 31 -13
16. NAC Breda 32 28 -30
17. Go Ahead Eagles 32 26 -29
18. FC Dordrecht 31 16 -50

Het laatste duel dat vanavond werd gespeeld, ging tussen SC Heerenveen en Willem II. Dat eindigde in 1-1.

    • Joost Pijpker