Hagel en regen

Afgelopen najaar was ik in Bandol tijdens de oogsttijd toen er een kort maar hevig noodweer losbarstte. Kiezelgrote hagelstenen vernielden in de streek tientallen autovoorruiten. En van verschillende auto’s was het koetswerk dermate beschadigd dat deze total loss werden verklaard.

Wonderbaarlijk genoeg bleven de wijngaarden gespaard. In de gesprekken die ik na het natuurgeweld met een aantal Bandolproducenten voerde, informeerde ik naar de frequentie van dergelijke weersuitspattingen. ‘Nog nooit eerder meegemaakt, en mijn vader en opa evenmin’, luidde het eensluidende antwoord.

In het zuiden van Frankrijk mogen ze zich vooralsnog gelukkig prijzen. In het zuidwesten beginnen de wijnbouwers zich serieus zorgen te maken over de hogere frequentie waarmee met name hagelstormen Bordeaux aandoen.

In 2008, 2009, 2011 en 2013 gingen daardoor grote delen van de oogst verloren. Ter illustratie: in dat laatste jaar werd van ruim twintigduizend hectare in Entre-Deux-Mers binnen een paar minuten een kwart grotendeels of geheel verwoest. Verzekeren is geen optie: de premies zijn te hoog. Steeds vaker wijst het beschuldigende vingertje richting de klimaatverandering. Niemand kan zich herinneren dat dit ‘vroeger’ ook zo vaak voorkwam.

Ook de veel noordelijker gelegen Bourgognestreek lijkt de toorn van de weergoden te hebben gewekt. Begin deze maand sprak ik erover met een slachtoffer. Dat deed ik – ironisch genoeg – in Bord’eau, het tweesterren restaurant van het hoofdstedelijke hotel de l’ Europe.

Daar lunchte ik met Sophie Bohrmann, de Vlaamse eigenaresse van Domaine Bohrmann, met wijngaarden in onder andere Puligny-Montrachet en Meursault. In 2012 rampzalige bloei door kou, met als toetje hagel. In 2013 viel het voor haar mee en werden ‘slechts’ de pinot noir-wijngaarden van de collega’s in Pommard en Volnay door hagelstormen getroffen.

Maar afgelopen jaar was zij weer aan de beurt. ‘Ik was met vriendinnen aan het winkelen in Beaune toen de bui losbarstte. De goesting was er meteen af. Driekwart van mijn Meursault-oogst kwijt.’ Het heeft haar er niet van weerhouden om een aantal van haar hagelvrije oogsten ‘ter degustatie’ mee te nemen.

Vooral haar Meursault ‘Meix Chavaux’ 2008 bevalt mij zeer (De Bruijn Wijnkopers). Met name door zijn prachtige zuren. Ook de verschillende sommeliers komen haar inspanningen prijzen. Zodat het in plaats van hagelt nu regent: complimenten.

    • Harold Hamersma