Haarvaten in het netvlies, daar kun je ziek van worden

Foto Alain Chedotal, INSERM

Slordig groeiende bloedvaatjes in het netvlies, daar worden veel mensen blind van. En hier zijn ze dan. Of beter gezegd, hier zijn de groeiende wanden van de bloedvaten in het netvlies van muizen. De cellen zijn blauw, de celkernen rood en groen zijn de celkernen van delende cellen. Dit netwerk van cellen groeit naar boven.

Franse oogonderzoekers hebben de foto gemaakt tijdens hun onderzoek naar de moleculen die de haarvatgroei in het netvlies afremmen. Die moleculen (Slit2, Robo1 en Robo2) hebben ze gevonden. En ze weten hoe ze werken. Daarmee scoorden ze een publicatie in Nature Medicine (20 april).

Hopelijk leidt die nieuwe kennis tot nieuwe medicijnen. Die kunnen veel mensen die blind dreigen te worden goed gebruiken.

Het netvlies heeft veel kleine bloedvaten (haarvaten), want het is zenuwweefsel met flink energieverbruik. Het vaatstelsel functioneert zelfs als verbinding tussen oogbol en netvlies.

Er zijn verschillende oogziekten door doorgroeiende, of juist slecht groeiende haarvaten in het netvlies. Zoals: natte maculadegeneratie, diabetische retinopathie, of prematuren-retinopathie. De eerste is een ziekte van oude mensen, de laatste komt voor bij veel te vroeg geboren baby’s. Sinds een jaar of tien wordt veel leed verzacht met injecties van medicijnen die bloedvatgroei remmen. Daarvoor al konden bloedvaatjes met laserlicht worden dicht- en weggeschroeid. Maar de laser werkt niet bij al die ziekten. En de bloedvatgroeiremmers bevacizumab, ranibizumab en aflibercept werken niet bij iedereen. Die bestaande medicijnen blokkeren de werking van de bloedvatgroeifactor VEGF. Maar daardoor valt de bloedvatgroei niet helemaal stil. De Fransen hopen dat dat uiteindelijk met een medicijn dat via Slit2 werkt beter zal lukken.

    • Wim Köhler